Megmenekült a kalózoktól egy kínai hajó

Vágólapra másolva!
Megúszta egy kínai halászhajó legénysége a kalóztámadást. Amikor a szomáliai kalózok üldözőbe vették a hajójukat, segítséget kértek, majd bezárkóztak a kabinjaikba. Az Ádeni-öbölbe küldött nemzetközi hadiflottának végül sikerült elzavarnia a kalózokat, akiknek három másik hajót viszont sikerült egy nap alatt elrabolniuk.
Vágólapra másolva!

Az Ádeni-öbölbe küldött többnemzetiségű hadiflotta segítségével sikerült kiszabadulnia a szomáliai kalózok fogságából egy kínai halászhajónak. Miután kilenc kalóz motorcsónakokon a kínai hajó nyomába eredt, a halászbárkáról S.O.S. jelet küldtek a szervezet Kuala Lumpur-i központjába - közölte Noel Choong, a Nemzetközi Tengerészeti Iroda (IMB) kalóztevékenységet megfigyelő központjának vezetője.

Az IMB azonnal segítséget kért a térségben állomásozó hadiflottától. Először két helikopter, majd egy hadihajó is a helyszínre érkezett. Időközben a kalózok felkapaszkodtak a halászhajó fedélzetére, de a tengerészek bezárkóztak kabinjaikba, hogy ne kerüljenek a tengeri rablók fogságába. A helikopterek tüzet nyitottak, és megfutamították a tengeri haramiákat. A közel ötórás tengeri dráma során senki sem sebesült meg.

Choong szerint a kínai halászhajónak nagy szerencséje volt, mert ritka eset, hogy a kalózoknak sikerül felkapaszkodniuk a fedélzetre és mégsem tudják elrabolni a hajót. Péntek óta viszont több szerencsés esetre volt példa a térségben: támadás ért egy szingapúri tartályhajót, egy olasz teherhajót és egy görög hajót, de a koalíciós flotta közbelépésének köszönhetően mindháromnak sikerült megmenekülnie a kalózoktól.

Három másik hajót viszont hatalmukba kerítettek, mindhármat az elmúlt 24 órában. Andrew Mwangura, egy kenyai székhelyű nemzetközi hajózási szervezet képviselője közölte: a kalózok elraboltak egy indonéz vontatóhajót, amelyet a Total francia olajipari vállalat üzemeltetett, valamint egy török teherhajót és egy jachtot.