Vágólapra másolva!
Kiadható Magyarországnak Jozef Rohác, akit több gyilkosság és egy meghiúsult budapesti robbantás miatt is keres a magyar rendőrség - így döntött a prágai bíróság. A tíz éve külföldön bujkáló szlovák férfit véletlenül fogták el a cseh rendőrök, amikor ittasan vezetett Prágában. Rohác fellebbezett az ítélet ellen, így a kiadatásáról szóló döntés biztosan csúszik.
Vágólapra másolva!

"A kiadatás minden feltétele teljesült" - jelentette ki Petr Kulawiak, a bíróság szóvivője a döntés ismertetésekor. A nemzetközi körözés alatt álló 52 éves Rohácot október végén tartóztatták le Prága központjában. Ittasan vezetett, a rendőrök a papírjait is gyanúsnak találták. A Magyarországra való kiadatás előtt be kell fejeződnie ez ügyben a büntetőeljárásnak, amelyet a cseh rendőrség folytat ittas állapotban való gépkocsivezetés és hivatalos iratok hamisítása miatt. Rohác a bíróság döntését megfellebbezte, így az ügyben most a felsőbb bíróság fog dönteni. "Ha feltétel nélküli szabadságvesztést kapna, akkor azt Csehországban kellene letöltenie, és csak azután lenne átadva Magyarországnak" - közölte a szóvivő.

Rohác csütörtökön a helyszínen azonnal panaszt nyújtott be a prágai városi bíróság azon döntése ellen is, mely szerint kiadható Magyarországnak - közölte Petr Kulawiak, a bíróság szóvivője. Kulawiak szerint a felsőbb szintű bíróság döntése az ügyben nagyjából egy-másfél hónap múlva várható.

Jozef Rohácot egy 1997-es budapesti robbantási kísérlettel gyanúsít a magyar rendőrség egy korábbi BRFK-közlemény szerint. A gyanú szerint 3,5 kiló plasztik robbanóanyagból távirányítású bombát készített. Ezután segített felszerelni a bombát egy autó alvázára. A Bentley típusú autó S. Zoltáné volt (aki 1999-ban hunyt el), és a XVIII. kerületben, a Tulipán utcában parkolt. A robbantás meghiúsult, mert a szerkezet a felerősítésére szolgáló mágnes gyengesége miatt leesett az autóról, így a bomba fel sem robbant.

A szlovák férfi neve felmerült emellett több, a '90-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így az az Aranykéz utcai robbantással összefüggésben is, továbbá a Fidesz székházánál, a Szájer József és Torgyán József lakásánál a kilencvenes évek végén elkövetett robbantásokkal is gyanúsítható.

A Szervezett Bűnözés Elleni Osztály európai elfogató parancsot adott ki a férfi ellen, miután sikerült azonosítaniuk Jozef Rohácot, aki egy évtizeden át külföldön bujkált.

Korábban a cseh sajtó azt írta, hogy Rohác kiadását Szlovákia is kérni fogja. A cseh hatóságokhoz azonban ilyen értelmű kérés Pozsonyból nem érkezett.