Állítólag bántalmazták a Busht megdobáló riportert

Vágólapra másolva!
Testvére szerint kar- és bordatörést szenvedett az az iraki újságíró, aki vasárnap hozzávágta a cipőit George Bush elnökhöz. A hadsereg szóvivője szerint al Zejdi egészséges, és hamarosan átadják az igazság-szolgáltatásnak. A riporterből időközben valóságos hős lett, akinek cipőiért nagy összegeket ajánlanak. Tettéért azonban akár 15 év börtönre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Eltört a karja és több bordája is annak az iraki újságírónak, Muntadar al Zejdinek, aki cipőivel dobálta meg George Bush amerikai elnököt - mondta a BBC-nek a riporter bátyja, Dargham. Az iraki hadsereg egyik szóvivője ezzel szemben azt állította, hogy ez nem igaz, al Zejdi egészséges.

A hivataláról januárban leköszönő Bush vasárnap érkezett búcsúlátogatásra Irakba. Al Zejdi az elnök sajtótájékoztatóján vágta hozzá cipőit, miközben azt kiabálta: "Itt a búcsúcsók az iraki néptől, kutya!" Az újságíró épphogy elvétette az elnököt, aki még időben lebukott a cipő elől. Az újságírót a biztonsági őrök leteperték, ekkor szerezhette állítólagos sérüléseit.

Dargham al Zejdi korábban a BBC-nek azt mondta, testvérét egy bagdadi amerikai katonai kórházba szállították. A férfit kedden védője és az ügyész jelenlétében vizsgálóbíró elé állították - közölte Abdul Szantar Birkadr, az iraki Legfelsőbb Igazságügyi Tanács szóvivője, aki szerint az újságíró beismerte tettét. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a riporter, aki ellen a vizsgálat befejeztével az iraki büntető törvénykönyv alapján vádat emelhetnek, és akár tizenöt évi börtönt is kaphat.

Mujjad al Lamiz, az iraki újságírók szövetségének vezetője arra kérte a kormányt, legyen nagylelkű a riporterrel. Az eset óta a térségben sokan hősként tekintenek Zaidira, Irakban több helyen is tüntetések voltak, amelyeken a szabadon bocsátását követelték. Az arab világból pedig többen is nagy összegeket ajánlottak fel az újságíró cipőiért.

Jordániában számos ügyvéd jelentkezett az ügyvédi kamaránál azzal a szándékkal, hogy segítsen ellátni al Zejdi jogi védelmét, ha arra kerül a sor. Jordániai jogászok nem léphetnek fel az iraki bíróságok előtt, de segíthetnek a védőügyvédnek a felkészülésben - mondta Száleh al Armúti, a szakmai szervezet vezetője.