Huszonkilencre emelkedett a pesavari áldozatok száma

Vágólapra másolva!
Huszonkilencre emelkedett szombatra az előző napi pesavari pokolgépes merénylet áldozatainak száma - közölték a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A detonáció a 2,5 milliós északnyugat-pakisztáni város sűrűn lakott részén, egy síita mecset közelében lévő bazárban. Olyan nagy volt az ereje, hogy összeomlott egy épület, és tucatnyi másik súlyosan megrongálódott. A sebesültek száma eléri a százat.

Szunnita muszlim szélsőséges csoportok számos merényletet hajtottak végre az elmúlt hetekben a Pakisztánban kisebbségben lévő síita muzulmánok ellen. Megfigyelők szerint az al-Kaida és a tálib mozgalom - amelynek (szunnita) szélsőségesei Pesavartól nem messze, az Afganisztánnal határos törzsi övezetben rejtőznek - szítani próbálják a felekezeti - szunnita-síita - megosztottságot, hogy kiterjesszék befolyásukat a térségben.

Tavaly július óta rendszeresek a súlyos merényletek Pakisztánban; az utóbbi 16 hónapban 1500 ember vesztette életét robbantásokban. Ezek többségét öngyilkos merénylő hajtotta végre. A támadások zömét a pakisztáni tálibok számlájára írják.