Húsz évet kapott a madridi robbantók segítője

Vágólapra másolva!
Egy marokkói bíróság húsz év börtönre ítélt egy férfit, aki bizonyíthatóan tagja volt annak a terrorista csoportnak, amely kitervelte és végrehajtott a 2004 márciusi vonatrobbantásokat. Abdelilla Ahríz járt abban a lakásban is, ahol a merénylők a pályaudvari vérfürdő után felrobbantották magukat.
Vágólapra másolva!

Húsz év börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön Marokkóban egy helybeli férfit, Abdelilla Ahríz, aki tagja lehetett a madridi Atocha vasúti pályaudvaron 2004 márciusában elkövetett pusztító merényletet kitervelő és végrehajtó terroristasejtnek. Az ítélet nem jogerős. A madridi robbantássorozat volt az Európában valaha is végrehajtott legsúlyosabb terrorcselekmény. A merényletben 191 ember meghalt, további több mint 1800 megsebesült.

A marokkói férfi 1999-ben érkezett Spanyolországba, de röviddel a merényletek után elhagyta az országot. A rá következő évben tartóztatták le Szíriában, és kiadták Marokkónak. A vádlottat több vádpontban is bűnösnek találták: többek között terrorszervezethez tartozás és terroristacsoportoknak való adománygyűjtés címén rótták ki rá a súlyos büntetést.

Az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte, miután Ahríz bizonyíthatóan jelen volt két kulcsfontosságú spanyolországi helyszínen is. Járt abban a leganesi lakásban, ahol a madridi merénylők a pályaudvari vérfürdő után felrobbantották magukat, nehogy a rendőrség elfogja őket, és megfordult abban a Madridtól 30 kilométerre található Morata de Tajunában álló házban is, amelyben a feltételezett elkövetők előkészítették a robbantásokat.