Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Havazás bénította meg Ausztria több részét

Vágólapra másolva!
Több osztrák tartományban is kiadós havazás okozott fennakadásokat. Hágókat, autópálya-szakaszokat kellett lezárni, néhol iskolaszünetet rendeltek el, a hatóságok sok helyen kötelezővé tették a hólánc használatát. Karintiában derékig érő hó hullott, és Kelet-Tirolban is hasonló a helyzet.
Vágólapra másolva!

Derékig érő hó hullott csütörtökre virradó éjszaka Karintia déli és nyugati részén, a havazás súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben. A Lesach-völgy (Lesachtal) megközelíthetetlenné vált, számos hegyi szakaszon kötelezővé tették a hólánc használatát a hatóságok. A lavinaveszély miatt az Olaszország és Szlovénia felé vezető hágókat helyenként le is kellett zárni a forgalom elől. Spittal an der Drau és Hermagor körzetekben iskolaszünetet rendeltek el, mindkét térségben leállt a tömegközlekedés. A tartomány oktatási tanácsosa (minisztere) közölte, hogy a karintiai felsőoktatási intézményekben tanulók otthon maradhatnak, ha bejutásuk akadályba ütközik.

Hasonlóképpen súlyos a helyzet Kelet-Tirolban. Az osztrák autó- és motorklub (ÖAMTC) arra figyelmezteti az autósokat, hogy ha tehetik, a csúszóssá vált utak miatt inkább hagyják otthon járművüket, vagy feltétlenül szereljék fel a hóláncot.

A havazás miatt több szakaszon is lezárták az éjszaka az A22-es Brenner-autópályát, a Salzburg tartományt Karintiával összekötő, A10-es jelzésű Tauern-sztrádán pedig óránkénti 30-40 kilométeres sebességgel lehet csak haladni. Az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) előrejelzése szerint az ország déli részén a friss hótakaró vastagsága csütörtök estére elérheti a másfél métert. A hegyekben a hóhatár hatszáz méternél húzódik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről