Több városra átterjedtek az athéni zavargások

Vágólapra másolva!
Vasárnap kiújultak, és több városra is átterjedtek a szombaton Athénban kitört zavargások. A belügyminiszter hiába intett nyugalomra, a feszültség egyre növekszik, az utcai harcok során épületek, autók tucatjait rongálták meg vagy gyújtották fel. A zavargások azért törtek ki, mert egy rendőr rálőtt egy tinédzserre, aki belehalt sérüléseibe.
Vágólapra másolva!

Athénban és Thesszaloniki északi részén heves zavargások törtek ki, a több ezres tömeg bankokat és boltokat támadott meg. Már szombaton kitörtek zavargások azután, hogy a görög rendőrség megölt egy tinédzsert. Az elmúlt évek legsúlyosabb utcai harcai később Thesszalonikira és Kréta szigetére is átterjedtek - írja a BBC. A tüntetők Molotov-koktélokat, köveket és más tárgyakat dobáltak különböző épületekre és a felvonuló rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. Prokopisz Pavlopulosz hiába kérte, hogy a zavargók nyugodjanak meg.

A hétvégén eddig összesen 34-en sérültek meg a zavargások során. Egy nő súlyos fejsérülést szenvedett, rajta kívül még öt embert szállítottak kórházba. Tizenhárom embert vettek őrizetbe csak a fővárosban, többet közülük fosztogatás miatt - közölte a görög rendőrség. A BBC szerint csak szombat éjjel hat embert tartóztattak le, egyiküket fegyverbirtoklásért, és 24 rendőr sérült meg, egyikük súlyosan.

A tüntetők azután vonultak az utcára, hogy lövöldözés volt az Exarchia kerületben, amelyben egy tinédzser meghalt. A beszámolók szerint a 15 éves fiú azért halt meg, mert kövekkel és benzinespalackokkal felszerelkezett fiatalok egy csoportjával rátámadt egy rendőrautóra. A kocsiban ülő egyik rendőr lövést adott le, a golyó mellkason - más források szerint gyomron - találta a fiút. Kórházba szállították, de már nem sikerült megmenteni az életét.

A hírre kitörtek a zavargások, így vasárnap reggelre a görög főváros utcáin már mindenfelé üvegszilánkok és romok hevertek, mert éjszaka is zavargások voltak. Épületek tucatjai rongálódtak meg: harmincegy bolt, kilenc bank szenvedett komoly károkat, és 25 autót tettek tönkre vagy gyújtottak fel az utcákon randalírozó tüntetők - összesítette a görög rendőrség a károkat.

Vasárnap reggel átmeneti szünet után diákok gyűltek össze az athéni műszaki főiskola előtt, és több száz hozzájuk csatlakozóval együtt a rendőrség központja felé vonultak - jelentette a BBC tudósítója. A tömeg nem messze vonult el attól a helytől, ahol szombaton meghalt a 15 éves Andreasz Grigoropulosz meghalt.

A tüntetők gyilkosoknak nevezték a rendőröket. A BBC-nek egyikük azt mondta: mindannyian nagyon dühösek a görög rendőrség fellépése miatt. "Nem ez volt az első eset. Mindig megölnek embereket - ártatlanokat, bevándorlókat -, és soha nem kérnek bocsánatot. Ezt a fiút is hidegvérrel lelőtték" - mondta a diák, aki szerint a tüntetők haragja és a zavargások is jogosak. "Békés tüntetésekkel egyszerűen nem lehet változást elérni" - vélte.

Forrás: MTI

A diákok felvonulása hamarosan erőszakos tüntetéssé fajult, a tiltakozók Molotov-koktélokat dobáltak, a rendőrök pedig könnygáz-gránátokat vetettek be. A szemtanúk szerint legalább egy szupermarketet és egy autókereskedést felgyújtottak, sok bankba és boltba betörtek. Összecsapások voltak a parlament közelében is. Thesszalonikiben is erőszakossá vált egy tüntetés a rendőrség ellen, a zavargók itt is Molotov-koktélokat dobáltak és bankokba, üzletekbe törtek be. A görög televíziók tudósítása szerint autókat is megrongáltak - írja a BBC.

A belügyminiszter már korábban sajnálatát fejezte ki a 15 éves fiú halála miatt, és nyugalomra próbálta inteni a zavargókat. "Mindenki joga, hogy tüntetésen fejezze ki az akaratát. De abban biztos vagyok, hogy nincs joga ahhoz, hogy megrongálja más tulajdonát, és olyanokat hibáztasson a történtekért, akiknek ehhez semmi köze" - fogalmazott Prokopisz Pavlopulosz.

Pavlopulosz és helyettese is bejelentették lemondásukat, de Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök nem fogadta el azt. A kormányfő bocsánatot kért a halott fiú családjától. "Nem tehetek semmit, hogy csökkentsem a család fájdalmát, de afelől biztosíthatom őket, hogy az állam lépni fog, és a tegnapi tragédia nem ismétlődhet meg" - fogalmazott. A halálos lövést leadó rendőrt és társát letartóztatták, és hivatalos vizsgálatot indítottak a gyilkosság ügyében.

A BBC tudósítója szerint azonban ezek a lépések egyelőre nem elegendők a zavargások megállításához, és a dühös tömegek lecsendesítéséhez, sőt, a feszültség érezhetően növekszik. 1985-ben egy hasonló esettel kezdődött egy, a görög fiatalok és a rendőrség közötti hosszú vendetta - akkor az erőszakos cselekmények éveken át tartottak. Annak ellenére, hogy tüntetők és rendőrség közti összecsapások a görög nagyvárosokban nem ritkák, a városok lakói a legrosszabbra készülnek - írja a BBC.