Görög fiatalok megtámadták az athéni Francia Intézetet

Vágólapra másolva!
Görög fiatalok egy csoportja megtámadta az athéni Francia Intézetet. Molotov-koktélokat dobáltak, ablakokat törtek be, de senkit sem bántottak. A helyi francia nagykövet szerint egyelőre nem tudni, miért támadták meg az intézetet.
Vágólapra másolva!

Egy mintegy 20 fős csoport behatolt pénteken az athéni Francia Intézet udvarára, üvegfalakat zúztak be, és Molotov-koktélokat dobáltak - közölték rendőrségi és diplomáciai források. Senkinek sem esett bántódása, bár a fiatalok körbevették az intézmény rendészét, végül nem bántották. Betörték a portásfülke, a kávézó és az előcsarnok ablakait.

Az elmúlt napok zavargásai után az athéni francia nagykövetség kérte a helyi rendőrséget, hogy nyújtson fokozott védelmet a francia érdekeltségeknek. Pénteken nem volt rendőri védelem a kulturális intézménynél, ezért a külképviselet megismételte kérését. A Francia Intézet az athéni egyetem jogi karának, a háborgó diákok egyik központjának a közelében található.

A támadás hírére a helyszínre sietett Christophe Farnaud nagykövet, aki utána azt nyilatkozta: megszervezett támadásról van szó, de az incidens okait egyelőre korai találgatni. Az elmúlt években más athéni francia érdekeltségeket is értek támadások.