Felkelésre szólított fel a Hamász vezetője

Vágólapra másolva!
Új palesztin felkelésre, egy harmadik intifádára szólított föl szombaton egy tévéinterjúban a Hamász száműzetésben élő vezetője, miután a nap folyamán a Gázai övezetben az iszlamista mozgalom épületeire mért izraeli légicsapásban életét vesztette kétszázhuszonöt palesztin.
Vágólapra másolva!

A Damaszkuszban élő Háled Mesaal arra buzdította a palesztinokat az al-Dzsazíra katari hírtévének adott nyilatkozatában, hogy indítsanak katonai intifádát "a cionista ellenséggel szemben", egyszersmind "békés intifádát" a palesztin táboron belül. Utóbbi javaslatával feltehetően a Hamász és a nyugati országok támogatását élvező Mahmúd Abbász palesztin elnök közötti hatalmi harcokra utalt.

Újabb csapásokat mért az izraeli légierő szombaton sötétedés után gázai övezeti célpontokra; az izraeli védelmi miniszter nem sokkal korábban kijelentette, a zsidó állam, ha szükséges, kiterjeszti a Hamász palesztin iszlamista mozgalom elleni műveleteit. Korábban az övezetet uraló Hamász mozgalom biztonsági épületei ellen intézett rakétatámadást az izraeli légierő. A támadásnak legalább 200 halálos áldozata van. A Hamász a múlt héten közölte, hogy nem hajlandó meghosszabbítani a fél éve kötött tűzszünetet, majd rakétatámadást intézett izraeli célpontok ellen.

Hamász-tisztségviselők számoltak be az újabb támadásokról. Ezúttal egyebek mellett egy fémmegmunkáló üzem volt a célpont, áldozatokról nem érkezett hír. Izrael, ha szükséges, kiterjeszti a gázai katonai célpontok elleni offenzívát - jelentette ki Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a palesztin terület elleni akció után. Nem vagyunk lelkesek attól, hogy konfrontálódnunk kell, de készen állunk rá - mondta. A harc nehéz lesz és hosszú - fűzte hozzá.

Izraeli vadászgépek szombaton több hullámban csapást mértek a Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális mozgalom biztonsági épületeire. Szemtanúk több robbanásról számoltak be Gazában és a város környékén, izraeli közlés szerint mintegy 40 célpontra mértek csapást. A támadásnak 200 halálos áldozata van és több mint 400 megsebesültje. Állítólag az áldozatok között van Taufík Dzsaber, Gáza rendőrfőnöke is.

Paul Wood, a BBC jeruzsálemi tudósítója szerint a légicsapások intenzitása arra utal, hogy Izrael hamarosan szárazföldi támadást itézhet a Gázai övezet ellen. Az izraeli biztonsági tisztviselők már napok óta lebegtetik a támadás lehetőségét, de Ehud Olmert miniszterelnök egyelőre még nem adott engedélyt rá.

Az Izrael és a Hamász közti hathónapos fegyverszünet a múlt héten járt le, a Hamász pedig azt közölte, az övezet izraeli blokádja nem hajlandó meghosszabbítani a fegyvernyugvást. Nem sokkal később két rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli célpontokra, palesztin fegyveresek pedig izraeli farmerekre nyitottak tüzet a határ közelében.

A konfliktus elmélyülésére utal, hogy Ehud Barak védelmi miniszter egyik munkatársa szerint Izrael kész fokozni a Gázai övezet elleni támadását. "A hadművelet szükség szerint folytatódik és kibővül, ez a parancsnokok megítélésére van bízva" - jelentette ki, hozzátéve, hogy "olyan időszak előtt állunk, amely nem lesz egyszerű vagy könnyű." A hadsereg egyik szóvivőjének közlése szerint Izrael a Hamász vezetőit is célba veheti.

Forrás: MTI
Fotók a helyszínről: klikk a képre!

A támadások után a Hamász felszólította csapatait, hogy fegyveres erővel bosszulják meg azokat. Szemtanúk szerint a Hamász fegyveresei - a felhívással szinte egyidejűleg - ismét rakétákat lőttek ki izraeli területre. A támadásban egy izraeli civil életét vesztette. Az izraeli hadsereg riadókészültséget rendelt el a fenyegetett településeken.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Hamásszal rivális, mérsékelt Fatah mozgalom vezetője ugyanakkor bejelentette, "sürgősen kapcsolatba lépett" egy sor országgal, hogy segítsenek véget vetni a szombaton kezdődött izraeli katonai akciónak.

A világ elítéli, Livini védelmébe vette a csapást

Az erőszak azonnali beszüntetésére szólított föl szombaton az EU, az ENSZ és Oroszország. Az arab világ elítélte az izraeli akciót. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy felszólította a feleket, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak: a palesztinok szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat, Izrael pedig a Gázai övezet lövését. A civilek életének megkímélésére szólította föl Izraelt, ugyanakkor nem követelte a Hamász rakétatámadásait megtorló izraeli akciók felfüggesztését az Egyesült Államok. Az erőszak megszűnéséhez a Hamásznak le kell állítania az Izrael elleni rakétatámadásokat - közölte a Fehér Ház. Mély nyugtalanságának adott hangot a Gázai övezetet sújtó izraeli csapás palesztin civil áldozatairól érkező hírek miatt a brit külügyminisztérium is. London maximális visszafogottságra intette a zsidó államot, egyúttal felszólította a gázai milicistákat, hogy azonnal szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat.

Az izraeli külügyminiszter ugyanakkor védelmébe vette az izraeli haderő Gázai övezeti célpontok elleni összehangolt csapását, mondván, Izrael szempontjából a katonai megoldás az egyedüli lehetséges opció a Hamásszal szemben. "Egészen mostanáig visszafogottságot tanúsítottunk. Jelenleg nincs más megoldás a katonai műveleten kívül" - jelentette ki Cipi Livni újságírók előtt.