Földrengés Kaliforniában, nincs sérült

Vágólapra másolva!
Közepes, a Richter-skálán mérve 5,5-es erősségű földrengés rázta meg Kalifornia déli részét helyi idő szerint péntek este; károkról, sebesültekről nincs hír - közölte az Egyesült Államok Geofizikai Kutatóintézete (USGS).
Vágólapra másolva!

A földmozgás epicentruma gyéren lakott területen, a Mojave-sivatagban volt, 188 kilométerre északkeletre Los Angelestől. Helyszíni beszámolók szerint Los Angelesben és San Diegóban is érezni lehetett a rengést.

Legutóbb július 29-én történt hasonló erejű földrengés Kaliforniában. Az akkori földmozgás alkalmával sokan kiszaladtak az utcára, de senki sem sérült meg.

Tudósok szerint hetven százalék az esélye annak, hogy a világ egyik legaktívabb törésvonala, a Szent András törésvonal mentén fekvő Kaliforniában a következő harminc éven belül bekövetkezik egy "nagy földrengésként" emlegetett, 7,8-es erősségű földrengés. A legutolsó ilyen "nagy földrengés" 1857-ben volt. Tudományos számítások szerint ma egy ekkora földmozgásnak ezernyolcszáz halálos áldozata, 50 ezer sebesültje lehetne és 200 milliárd dolláros kárt okozhatna. 1994 januárjában egy 6,7-es földrengésben hatvanan haltak meg.