Megközelítette az egymilliárdot az éhezők száma

Vágólapra másolva!
Megközelített az egymilliárdot azoknak a száma, akik nem jutnak minden nap megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez - jelentette az ENSZ élelmezésért felelős szervezete. Ázsiában él a legtöbb éhező, de Afrikában a legrosszabb a helyzet, ahol minden harmadik ember éhezik nap mint nap.
Vágólapra másolva!

Újabb 40 millióval nőtt az éhezők száma a világon 2008-ban - közölte kedden nyilvánosságra hozott előzetes jelentésében az ENSZ élelmezésügyi szervezete (FAO). A közel 1 milliárd éhező legnagyobb része - 907 millió ember - fejlődő országokban él, közülük 600 millióan indiaiak, kínaiak, kongóiak, bangladesiek, indonézek, pakisztániak és etiópiaiak.

A legtöbb éhező Ázsiában él, itt 583 millió embernek nem jut minden nap megfelelő mennyiségű és minőségű étel. A helyzet Afrikában a legrosszabb: a szubszaharai területeken minden harmadik - összesen 236 millió - ember éhezik. Az új éhezők nagy része is innen jön, többségük a Kongói Demokratikus Köztársaságban él és az utóbbi hónapok állandósuló polgárháborús konfliktusai miatt nem jut elegendő ételhez. Kongóban a lakosság 76 százaléka éhezik.

A FAO szerint az éhezők száma a magas élelmiszerárak miatt ugrott meg és érte el a 963 milliót. "Csökkentek ugyan az élelmiszerárak 2008 elejéhez képest, de ez sem volt képes véget vetni számos szegény országban az élelmiszerproblémának" - mondta Hafez Ghanem, a FAO helyettes vezetője. A legfontosabb gabonák ára például több mint 50 százalékkal csökkent a 2008 eleji csúcshoz képest, de még így is jóval az előző évek átlaga fölött van.

Nehezíti a helyzetet, hogy a műtrágyák ára 2006 óra megkétszereződött, ami sok helyen lehetetleníti el a farmereket és mérsékli a termést. A magas árak a fejlett országban élő termelőknek kedveznek, akik megengedhetik maguknak, hogy költségesebb beruházásokkal tegyék hatékonyabbá a földművelést. Míg a fejlett országokban, 2008-ban 10 százalékkal nőtt a legfontosabb gabonák hozama, addig ez az arány a fejlődőknél alig 1 százalék.