Előzetesbe kerül a görög fiút lelövő rendőr

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba kerül az a görög rendőr, aki lelőtte a tizenöt éves fiút a szombati athéni tüntetésen. A rendőr szerdán azt vallotta: önvédelemből cselekedett, a kamaszt pedig egy gellert kapott golyó ölte meg.
Vágólapra másolva!

Egy görög vizsgálóbíró elrendelte két rendőr előzetes letartóztatását annak a tizenöt éves fiúnak az ügyében, akit halálos lövés ért szombaton egy athéni megmozduláson - közölte egy bírósági illetékes szerdán Athénban.

A 37 éves Epaminondasz Korkoneasz ellen szándékos emberölés és szolgálati fegyverének jogtalan használata miatt emeltek vádat - ő volt az, aki lelőtte Alexisz Grigoropuloszt, amikor társaival együtt rátámadt egy rendőrautóra. A másik rendőrnek, a 31 éves Vasziliosz Szaraliotisznak bűnrészesség miatt kell a bíróság elé állnia. Mindketten előzetes letartóztatásban maradnak.

Korkoneasz szerdán azt vallotta, hogy "önvédelemből cselekedett, amikor a fiatalok Molotov-koktélokat és különböző tárgyakat kezdtek dobálni a rendőrökre, és azt kiabálták, hogy megölik őket". Azt is mondta, hogy figyelmeztető lövéseket adott le, de egy golyó gellert kapott, és úgy találta el a fiút.

A bíróság által kijelölt igazságügyi orvos szakértő és a család által megbízott orvos által közösen elvégzett boncolás elsődleges eredményei szerint a fiút a Korkoneasz által kilőtt golyó ölte meg, de úgy, hogy visszapattant. A golyó kissé deformálódott, ami azt jelenti, hogy "kemény felületnek" ütközött, mielőtt belefúródott volna az áldozat mellkasába - közölték igazságügyi illetékesek és a rendőrök ügyvédei. A másik rendőr szintén azt vallotta, hogy önvédelemből cselekedett. Az eset tüntetések és zavargások hullámát indította el a délkelet-európai országban.