Livini szerint Izrael megállítja a Hamászt

Vágólapra másolva!
Cipi Livni izraeli külügyminiszter szerint Izrael megelégelte a Hamász radikális palesztin szervezet Gázai övezetbeli uralmát és megállítja az újból felerősödött erőszakhullámot. Az izraeli diplomácia vezetője csütörtökön Kairóban nyilatkozott azután, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tárgyalt a gázai fejleményekről. A területen ismét elszaporodtak az erőszakcselekmények azóta, hogy december 19-én lejárt az izraeli kormány és a Hamász közötti tűzszünet.
Vágólapra másolva!

"A helyzet meg fog változni. Sajnos a Hamász tartja ellenőrzése alatt a Gázai övezetet és a Hamász Izraelt tekinti célpontnak. Meg kell állítani és meg is állítjuk" - mondta az izraeli külügyminiszter és hozzátette: "A Hamásznak meg kell értenie: békevágyunk nem azt jelenti, hogy Izrael továbbra is elfogadja ezt a helyzetet". A MENA egyiptomi hírügynökség szerint Livni és Mubarak találkozóján szó volt a tűzszünet felújításának, valamint a Gázai övezet elleni izraeli blokád feloldásának lehetőségeiről is.

Livni kairói látogatására egy nappal azután került sor, hogy a különböző palesztin fegyveres csoportok mintegy száz rakétát és aknalövedéket lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter csütörtökön figyelmeztette a palesztin milíciákat: "drágán megfizetnek", ha folytatják Izrael elleni támadásaikat. Bár Barak részletekbe nem bocsátkozott, névtelenül nyilatkozó katonai illetékesek szerint a hadsereg célzott légitámadásokra készül a rakéták kilövői ellen, és terveznek szárazföldi behatolást is a Gázai övezetbe.