Vádat emeltek az Irakban lövöldöző zsoldosok ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek gy amerikai biztonsági cég, a Blackwater öt embere ellen. A zsoldosok tavaly - a gyanú szerint - megöltek 17 civilt Irakban. A történtekkel kapcsolatban több, egymástól eltérő verzió is létezik.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek az Egyesült Államokban a Blackwater amerikai biztonsági magáncég öt alkalmazottja ellen annak az iraki fővárosban történt tavalyi lövöldözésnek az ügyében, amelyben tizenhét iraki civil vesztette életét - közölte szombaton az amerikai sajtó. Egy hatodik gyanúsított - szintén a Blackwater embere - az ügyet jól ismerők szerint vádalkut készül kötni a hatóságokkal.

Az ügyészség a napokban - egyes hírek szerint hétfőn - jelenti be, pontosan milyen vádpontok alapján fogják perbe az öt biztonsági embert. Korábban mindannyian az amerikai hadseregben szolgáltak, kitüntetéssel szereltek le.

Tavaly szeptember 16-án a Blackwater egy diplomáciai konvojt kísért Bagdadban, amikor egy zsúfolt kereszteződésnél a cég emberei tüzet nyitottak, kioltva 17 iraki civil, köztük kisgyerekek életét. A történtekről több, egymástól eltérő verzió van forgalomban.

A Blackwater állítása szerint támadók rálőttek a gépkocsioszlopra, s a biztonsági erők csak viszonozták a tüzet. Egy másik verzió szerint a biztonságiak vaktában lövöldözni kezdtek, miután autóik közelében aknagránátok csapódtak be.

Iraki szemtanúk ezzel szemben azt mondták, nem érte támadás a járműoszlopot, az amerikaiak ok nélkül kezdtek lövöldözni, amikor a konvoj közlekedési dugóba szorult egy iraki katonai ellenőrzési pont előtt.

A Blackwater a legnagyobb az Irakban szolgáló diplomaták védelmére szerződött három amerikai biztonsági magáncég közül. Bírálatok özöne zúdult ezekre a cégekre a 2007. szeptemberi véres bagdadi eset után.