Szaúdiak pénzelték a Clinton-alapítványt

Vágólapra másolva!
Előkelő helyen szerepel a szaúdi kormány és több szaúdi üzletember is azon a listán, amelyet Bill Clinton tett közzé alapítványának adományozóiról. A volt elnök azért hozta nyilvánosságra a listát, hogy felesége, Hillary külügyminiszter lehessen Obama kormányában, és ne merüljön fel az összeférhetetlenség kérdése.
Vágólapra másolva!

Bill Clinton volt amerikai elnök csütörtökön közzétette alapítványa adományozóinak listáját, hogy segítse feleségét, Hillary Clintont, aki külügyminiszter lesz Barack Obama megválasztott elnök kormányában. A Listából kiderült: külföldi kormányok és üzletemberek több tízmillió dollárral támogatták a jótékony célú alapítványt, amely az arkansasi Bill Clinton elnöki könyvtárat és a volt elnök jótékonysági tevékenységét finanszíroz.

Clinton november végén jelentette be, hogy hajlandó korlátozni nemzetközi tevékenységét, és belement abba is, hogy beszédeit előre egyezteti a külügyminisztériummal. Abba is belement, hogy az esetleges összeférhetetlenség miatt nyilvánosságra hozza a jótékonysági szervezet nagyobb támogatóinak nevét. Korábban több elemző is óva intette Obamát attól, hogy Hillary Clintonnak adja a külügyeket, arra hivatkozva, hogy nem lesz elfogulatlan azokkal az országokkal, amelyek férje nagy adományozói voltak.

A csütörtökön közzétett lista szerint a Szaúd-Arábiai Királyság 10-25 millió dollár közötti összeget adományozott az alapítványnak. A legnagyobb adományozók között van Nasszer al-Rasid szaúdi üzletember, valamint a Szaúd-Arábia Barátai Alapítvány, mindkettő 5-10 millió dollárt közti összeget utalt át. Több millió dollár folyt be a Dubai Alapítványtól, továbbá Kuvait, Katar és Omán kormányától. Mohammed al-Amoudi, az etióp születésű szaúdi építkezési és ingatlanvállalkozó, a világ egyik leggazdagabb embere 1-5 millió dollárt adott.

Az izraeli születésű médiamogul, Haim Saban, a spanyol nyelvű Univision tévé tulajdonosa 5 és 10 millió dollár közötti összeget adott. 1-5 milliót kapott a Clinton-alapítvány Viktor Pincsuk ukrán és Lakshmi Mittal indiai üzletembertől, és Elton John AIDS-Alapítványától és a Diana Hercegnő Emlékalapítványtól. A külföldi kormányok közül jelentős adományokat utalt át Norvégia, Olaszország, Jamaica. A legjelentősebb amerikai támogatók között található a Microsoft-alapító Bill Gates és feleségének alapítványa, a Soros György nevével fémjelzett Nyitott Társadalom Intézet valamint a Wal-Mart üzletlánc tulajdonosai.

Az alapítvány a CNN szerint összesen félmilliárd dollár adományt kapott Clinton elnöksége után. Az adományok egyebek mellett olyan kezdeményezéseket szolgáltak, mint az AIDS és a malária elleni küzdelem, a klímavédelmi program, a fenntartható fejlődés, valamint az egészségesebb nemzedék kezdeményezés. Az alapítvány adományozóinak 90 százaléka - 179 ezer személy, illetve csoport - 250 dollárral vagy annál kisebb összeggel segítette Clinton kezdeményezéseit. Egymillió dollárnál többet 76 kormány, személy vagy csoport adott.