Bukott detektív miatt izgult fél Hollywood

Vágólapra másolva!
Anthony Pellicano fél Los Angeles örömére és másik felének bánatára börtönbe került. A régivágású, keresztapa-mániás magánnyomozót több száz kaliforniai híresség kereste fel, hogy oldja meg problémáikat. Pellicano azonban maffiamódszerekkel dolgozott, korábban ült börtönben egy újságíró megfélemlítése miatt, aminek egyik legfőbb kelléke egy döglött hal volt. Most illegális lehallgatások, vesztegetés és egyebek miatt kapott 15 évet.
Vágólapra másolva!

"Ha a barátja vagy, családtag vagy, ha nem, akkor problémáid lehetnek" - idézi a Vanity Fair magazin Sylvester Stallone filmszínészt, aki 1993-ban így írta le Anthony Pellicano magánnyomozót. Ez is jól mutatja, milyen ismert volt a befolyásos hollywoodiak és Los Angeles-iek körében a magánnyomozó. Maga Stallone is alkalmazta még az 1980-as évek végén, majd fordult a helyzet, és Stallone pénzügyi tanácsadója kérte Pellicano szolgálatait a színész ellen egy évtizeddel később.

A Los Angeles Times minden idők legnagyobb szórakoztatóipari botrányaként emlegeti a Pellicano-ügyet. A magánnyomozó a hollywoodi szórakoztatóipar ismert személyiségeinek és ügyvédeik jobbkeze volt fénykorában, amikor semmitől nem riadt vissza. Több száz ember magánszférához való jogát sértette meg illegális lehallgatásokkal, köztisztviselőket fizetett le és újságírókat fenyegetett meg.

A 64 éves Anthony Pellicanót, Los Angeles egyik legkeresettebb magánnyomozóját kedden 15 éves börtönbüntetésre ítélte egy Los Angeles-i bíróság, leghamarabb 77 évesen szabadulhat. A hollywoodi hírességek problémamegoldója ellen felhozott vádak maffiamódszerekre utalnak: illegális telefonlehallgatás, vesztegetés, zsarolás és befolyással való üzérkedés. A bíróság 76 vádpontban találta bűnösnek a volt nyomozót.

A magát mindvégig ártatlannak valló Pellicano olyan hírességeknek, vagy ellenük dolgozott, mint Tom Cruise, Nicole Kidman, Michael Jackson, Slyvester Stallone vagy épp Steven Seagal. A tárgyalás legfontosabb beidézett tanúi között volt többek között Chris Rock filmszínész is, aki a magyar származású modell, Monika Zsibrita miatt keveredett az ügybe, aki azt mondta, hogy a színésztől van gyereke (ez a DNS-vizsgálat szerint nem igaz).

A kliensek azt állították, hogy nem tudtak Pellicano maffia-módszereiről. Ugyanakkor Pellicano óriási összegekkel húzta le őket: ügyfelei csak alapdíjként 25 ezer dollárt (4 millió forintot) fizettek, de egyeseket dollármilliókkal sikerült megrövidítenie.

Tom Cruise például ügyvédjén keresztül került kapcsolatba Pellicanóval, ekkor vált ugyanis el Nicole Kidmantől. Kidman telefonját bepoloskázták, de ő valamit megsejtett, mert többször is tett telefonbeszélgetései során olyan utalásokat, hogy lehallgatják. A National Enquirer bulvárlap róla szóló cikkeit is gyanúsnak találta, mivel olyan információk jutottak az újsághoz, amelyeket csak beavatottak tudhattak (a Vanity Fair szerint Pellicano a lappal is jóban volt). Az FBI nyomozása során az azóta elvált Cruise-t és Kidmant is kifaggatta.

Az ódivatú detektív

A szicíliai gyökerű Pellicano 1944-ben született Chicagóban. A középiskolát nem végezte el, a katonaságot választotta, ahol kriptográfus (kódfejtő/-író) lett. 1969-ben leszerelt, és megnyitotta saját nyomozóirodáját. Kollégái szerint régivágásúan viselkedett: szamurájkardok lógtak irodája falán és leveleit viasszal pecsételte le. 1973-ban a chicagói lapok címoldalára került, miután egy illinois-i államtitkár telefonjában poloskát talált, amivel kisebb helyi Watergate-botrányt robbantott ki. Irodája azonban csődbe ment.

Közben az apja által amerikaibb csengésűvé tett nevét (ami ekkor még csak Pellican volt) egy 'o' betű hozzáadásával újra szicíliai hangzásúvá tette. Az 1980-as években aztán beindult a karrierje. Los Angelesben irodát nyitott, és hamar ismertté lett, mint az itteni gazdagok és híresek problémáinak megoldója. Beszállt a szórakoztatóiparba is: az imdb.com szerint az ő ötlete alapján írták a Magnum krimisorozat egy 1985-ös epizódját, szerepelt a tévében és szakmai segítséget nyújtott A cég és A közellenség című filmekhez.

Megnősült, született három lánya és egy fia. Autista kisfiának a Luca nevet adta a Vanity Fair szerint, méghozzá azért, mert Luca Brasinak hívták Don Corleone, a Keresztapa című film egyik kulcsfiguráját. Felesége, aki azóta elvált tőle, elmondta, hogy férje otthon is keresztapaként viselkedett - előfordult, hogy a gyerekeknek kezet kellett csókolniuk apjuknak. Közben ömlöttek az apasági, válási és üzleti ügyek Pellicano irodájához, ahol direkt feltűnően csinos hölgyeket alkalmazott (egyikük fotói a Maxim férfimagazinban is feltűntek).

A Vanity Fair megszólaltatott szakmabelieket, akik erősen rácsodálkoztak Pellicano szokatlan módszereire és lehallgatásmániájára. Egyikük egyenesen "rajzfilmfigurának" nevezte a keresztapa-mániás nyomozót. Pellicano kapcsolati hálójában találunk korábbi rendőrtisztet, egy telefontársaság alkalmazottját és a lehallgatószoftverek fejlesztéséhez egy számítógépes szakembert is. Ők szintén a Pellicano-ügy vádlottjai lettek, az ő sorsukról januárban dönt a bíróság.

Pellicano külön Háborús Szobát (War Room) alakított ki irodájában, ahová rajta kívül csak két szakembere léphetett be. Itt volt a technikai központ, itt tárolta a lehallgatott felvételeket. A lehallgatásokhoz két embert szervezett be. Egyikük a Pacific Bell telefontársaság egyik alkalmazottja volt, aki segítette hozzáférni a telefonközponthoz (így nem kellett sehova betörniük, lakásokat bepoloskázniuk). Másikuk a Telesleuth nevű lehallgatóprogram kifejlesztője volt. A program szabadalmát még le is védették. Az FBI cd-k, dvd-k és merevlemezek sokaságát foglalta le az irodában, és elmondásuk szerint hónapokba telt az anyag átmásolása és feldolgozása.

A döglött hal, a rózsa és a Stop-cetli esete

2002-ben robbant az időzített bomba. A megfélemlítéstől sem visszariadó Pellicano Anita Busch, a Los Angeles Times oknyomozó újságírójának kocsiját verette szét. Egyértelmű üzenetet akart hagyni, úgyhogy az autó betört szélvédőjére egy döglött halat tetetett rózsával a szájában, valamint egy papírt "Stop" felirattal. Az újságírónő bírósághoz fordult, és az ügybe hamar belebukott Pellicano.

Busch ugyanis Michael Ovitz, a korábbi Walt Disney-elnök után kutatott, Ovitz pedig felbérelte Pellicanót, hogy állítsa le az újságírót. Ovitz mindig értesítette Pellicanót, ha valaki szaglászott körülötte. A kocsi szétverése után a nyomozók eljutottak Pellicanóhoz, elkezdték átkutatni irodáját, házát. A szövetségi nyomozók kézigránátokat és C-4 típusú robbanóanyagot találtak nála, ami miatt 2003-ban harminc hónapra rács mögé került Pellicano.

Cellából cellába

2006-ban hiába szabadult, a lehallgatások miatt elkezdtek ömleni Pellicanóra a polgári perek. Kevin McDermott Los Angeles-i ügyvéd a Vanity Fairnek azt mondta, "a Pellicano áldozatai által kezdeményezett polgári perek úgy hajtanak ki, mint a tulipánok tavasszal." Közben főbb támaszai sorra elárulták: Sandra Carradine, barátnője, és a vele korábban összejátszó Los Angeles-i rendőr, Mark Arneson úgy vallott ellene, hogy cserébe a bíróság nem használhatta fel ellenük saját vallomásukat. Pellicanót többek között 112-szeres illegális lehallgatással gyanúsították, és az érintettek száma is több száz volt az ügy kirobbanásakor. Az ügybe az FBI egyik ügynöke is belekeveredett. Mark T. Rossini ugyanis jelentések másolatait juttatta el Pellicanónak.

Pellicano egyik leghűségesebb ügyfele Bret Fields ügyvéd volt, aki rengeteg ügyét bízta a magánnyomozóra. Olyan hatással volt Pellicanóra, hogy volt felesége szerint egyik nap azzal állított haza a detektív, hogy térjen át az egész család a zsidó hitre, mert Fields szerint a szakma legmenőbb alakjai mind zsidók. Fields is nagy gondba kerülhet, ha kiderül, hogy érintett, mivel lehallgatásonként (amiket lehet, hogy épp ő rendelt meg) ötezer dolláros bírság jár Kaliforniában. Ő pedig 1600 lehallgatásban lehet érintett.

A Los Angeles Times szerint Pellicano számítógépeinek lefoglalása óta a hollywoodi "sztárok, stúdiófőnökök és szórakoztatóipari vezetők lélegzetvisszafojtva várják", mikor bukik le valaki közülük, aki vele végeztette el a piszkos munkát. Azonban szerencséjük van Pellicanóval, mert tartja magát az omertához, azaz a szicíliai maffia hallgatási fogadalmához.