Megadta magát a guineai kormány

Vágólapra másolva!
Megadta magát a guineai puccsistáknak az Ahmed Tidiane Souaré vezette kormány: a miniszterelnök és kabinetjének tagjai csütörtökön a conakryi Alfa Yaya Diallo katonai táborba érkeztek, eleget téve a junta ultimátumának.
Vágólapra másolva!

A guineai puccsisták 24 órát adtak csütörtökön a megbuktatott kormány tagjainak, hogy megadják magukat és jelentkezzenek egy ellenőrzésük alatt tartott katonai táborban. Moussa Camara százados, a keddi államcsíny vezetője rádióbeszédében közölte: amennyiben az Ahmed Tidiane Souaré vezette kormány tagjai és a hadsereg vezetői nem jelentkeznek péntekig, hajszát indítanak ellenük az egész ország területén.

Souaré a puccs óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, de egy szerdai telefoninterjúban azt közölte: ellenőrzése alatt tartja az országot.

Camara, a puccsiták vezére rádióbeszédében megerősítette, hogy két éven belül, 2010 decemberében elnökválasztást rendeznek az országban, egyúttal közölte, hogy azon nem kívánja magát jelöltetni. A puccsisták első nyilatkozataikban még azt ígérték, hogy 60 napon belül megtartják a választásokat.

A hétfőn elhunyt Lansana Conte elnök 1984-ben maga is államcsínnyel került hatalomra, elődje, Ahmed Sekou Touré halála után. Ezt követően három elnökválasztást is megnyert 1993-ban, 1998-ban és 2003-ban. Ugyanakkor valamennyi választás idején csalással vádolta őt az ellenzék. Különösen a legutóbbi választási eredmény volt feltűnő, amikor a sokak által népszerűtlennek tartott államfő a voksok 95 százalékát mondhatta magáénak.

A nyugat-afrikai országban a hadsereg december 23-án ragadta magához a hatalmat, miután a huszonnégy éven át irányító Conte diktátor előző nap este elhunyt. Moussa Camara százados vezetésével a katonaság leváltotta a kormányt, és hatályon kívül helyezte az alkotmányt. A 2008. december 22-én elhunyt Lansana Conte elnök 1984-ben maga is államcsínnyel került hatalomra, elődje, Ahmed Sekou Touré halála után.