Csúcstechnológiával készülnek a cunamik elllen Indonéziában

Vágólapra másolva!
Csúcstechnológiával működő, a szökőárak előrejelzésére alkalmas rendszert helyeztek üzembe Indonéziában kedden. A katasztrófák megelőzéséére szánt rendszer 2010-ben lesz teljesen működőképes.
Vágólapra másolva!

Csúcstechnológiával működő, új cunami-előrejelző rendszert helyeztek üzembe kedden Indonéziában. Az előrejelző rendszer 2010-ben lesz teljesen működőképes.

A riasztórendszer célja, hogy a lehető leggyorsabban észleljék, ha szökőár alakul ki az Indiai-óceánon. El akarják kerülni a 2004 decemberében történt természeti katasztrófa megismétlődését, amely csaknem 170 ezer ember életét oltotta ki Szumátrán.

A rendszer egyebek mellett rezgésmérőkből, GPS-állomásokból, mérőbójákból és a tengerfenéken elhelyezett érzékelőkből áll. Földrengéskor a készülékek adatait műholdon keresztül egy vezérlőközpontba továbbítják, ahol a számítógépek öt percen belül kiszámítják, milyen magas árhullám csap le a partra és mikor. A meteorológiai intézet ekkor automatikusan riasztja a cunami-előrejelző központokat az Indiai-óceánnal határos térségekben. A lakosságot ezek a központok tájékoztatják szirénákkal és SMS-üzenetekkel. A gyorsaság azért fontos, mert a szökőár 10-30 perc alatt eléri a tengerpartot.

A 130 millió dolláros beruházás Németország tudományos és anyagi segítségével épült ki, de létrejöttéhez az Egyesült Államok, Franciaország, Kína és Japán is hozzájárult. A Németországot képviselő Thomas Rachel, az oktatási és kutatásügyi minisztérium parlamenti államtitkára a nemzetközi katasztrófa-előrejelzés mérföldkövének nevezte a riasztórendszert.