Tűzharc tört ki egy afrikai elnöki rezidenciánál

Vágólapra másolva!
Több órás tűzharc bontakozott ki az elnöki rezidencia körül Bissau-Guineában egy nappal azután, hogy közzétették a helyi parlamenti választások eredményét. A támadás vélhetően egy katonai puccskísérlet volt. Az elnökhöz lojális katáonák visszaverték a támadókat, azok viszont rengeteg fegyvert zsákmányoltak a rezidencia fegyverraktárából.
Vágólapra másolva!

Háromórás tűzharcot vívtak vasárnapra virradóra Bissau-Guinea fővárosában lázadó katonák a hadsereg egységeivel. A harc Joao Bernardo Vieira elnök rezidenciája körül zajlott.

Az afrikai ország vezérkarának egyik névtelenül nyilatkozó tagja szerint a lázadók egy fegyverraktárat akartak hatalmukba keríteni a rezidencián. Három lázadót letartóztattak, kettőt megöltek, de többnek sikerült elmenekülnie, nagy mennyiségű fegyvert, köztük egy rakétavetőt zsákmányolva. Az idézett vezérkari tiszt szerint a hadsereg ura a helyzetnek és a tűzharc befejeztével lezárták az elnöki rezidencia környékét.

A BBC nyugat-afrikai tudósítója szerint a támadás valószínűleg egy elbukott puccskísérlet lehetett. Bissau-Guinea az utóbbi években számos puccsot élt át, ezért az Afrikai Unió a támadás után közleményben utasított el bármilyen próbálkozást, amely erőszakkal törne a hatalom megszerzésére az országban.

Választási csalással vádolják

A fegyveres akcióra egy nappal azután került sor, hogy közzétették a november 16-i parlamenti választások eredményét. Eszerint az egykori gyarmati felszabadító harcokból kinőtt PAIGC párt szerzett abszolút többséget, és a százfős törvényhozásban 67 mandátumot mondhat magáénak.

Az ellenzék vezetője, Koumba Yala volt elnök, akit 2003-ban puccsal távolítottak el, csalásnak nevezte a választási eredményeket, és azzal vádolta az államfőt, hogy köze van kábítószer-kereskedő hálózatokhoz. Joao Bernardo Vieira jelenlegi elnök 1980-ban került hatalomra először, vértelen puccsal. Az 1998-99-es polgárháború végén száműzetésbe kényszerült, 2005-ben azonban hazatért és még abban az évben megnyerte az elnökválasztást.

Az utóbbi években az egykori portugál gyarmat az Európába irányuló kokainkereskedelem egyik fő csomópontjává vált. Az ország politikai stabilitása azért fontos tehát, mert hatékony politikai vezetés nélkül Bissau-Guinea könyen a drogbárók hatalmába kerülhet - írja a BBC.

Szenegáli segítség a határon

A Bissau-Guineával szomszédos Szenegál elnöke, Andoulaye Wade a Radio France Internationalnak elmondta, hogy az éjszaka folyamát felhívta őt Vieira, s arról tájékoztatta, hogy katonák lövik a házát. A szenegáli államfő ezt követően katonákat küldött a két ország határára, és tervet készítettek elő Vieira és családja evakuálására, de a bissau-guineai elnök nem akart távozni hazájából.