Több mint ötvenezer álevita tüntetett Ankarában

Vágólapra másolva!
Több tízezer álevita muzulmán tüntetett vasárnap Ankarában, mert noha az ország lakosságának mintegy ötödét teszik ki, nem illetik meg őket ugyanazok a jogok és kedvezmények, mint a többségben lévő szunnitákat. Az Európai Unió is a vallási szabadságjogok érvényesítését követeli az uniós tagságra pályázó Törökországtól.
Vágólapra másolva!

Több tízezer álevita muzulmán tüntetett vasárnap Ankarában egyenjogúságot követelve a vallásgyakorlásban.

A tüntetés szervezői szerint közel százezren vettek részt a tüntetésben, s a médiajelentések is ötvenezer főt meghaladó tömegről adtak hírt. Megfigyelők szerint ez volt az álevita kisebbség eddigi legnépesebb tiltakozó megmozdulása. A tüntetők török zászlókat lengettek, táncoltak és népdalokat énekeltek, illetve elhangoztak kormányellenes jelszavak is. A tiltakozók azt harsogták, hogy "fogytán a türelmük".

A tüntetők egyebek mellett azt követelik, hogy a hatóságok vessenek véget a szunnita vallás iránt elfogult kötelező hitoktatásnak, tegyék törvényessé imaházaik működését, és zárják be a vallásügyi kormányhivatalt.

A törökök többsége szunnita muzulmán, míg az álevita közösség az iszlám síita ágából eredeztethető. Törökországban 10-14 millió álevita él, elsősorban Anatólia (Kis-Ázsia) középső és keleti részén. Habár az ország lakosságának mintegy ötödét teszik ki, mégsem illetik meg őket ugyanazok a jogok és kedvezmények, mint a szunnitákat, kulturális és vallási intézményeik nem részesülnek állami támogatásban.

Az Európai Unió figyelemmel kíséri az áleviták helyzetét, és a vallási szabadságjogok érvényesítését követeli az uniós tagságra pályázó Törökországtól.