Szemétre dobták az ellenzéki szavazatokat Nicaraguában

Vágólapra másolva!
Többezer kidobott ellenzéki szavazólapot találtak szemétdombon játszó gyerekek Nicaraguában, három nappal a helyhatósági választások után. A közép-amerikai országban összecsapással kísért tüntetések törtek ki a választás után, mert az ellenzék csalással vádolja a kormányt.
Vágólapra másolva!

Egy szemétlerakóhelyen találtak meg több ezer ellenzéki szavazólapot Nicaraguában. Az önkormányzati választásokra készült cédulákat rejtő bőröndökre gyerekek bukkantak a fővárostól, Managuától száz kilométerre, León városánál. A lapok egy része el volt égetve.

Az esetről a nicaraguai ellenzék, az Alkotmányos Liberális Párt (PLC) tett bejelentést. A párt egyik parlamenti képviselője közölte, tudomásuk van róla, hogy kedd délután vitték oda a szavazólapokat autón ismeretlenek, s hogy a lapokon a PLC neve szerepel.

Nicaragua több városában vasárnap tartottak helyhatósági választásokat; a szavazást incidensek kísérték, a rendőrség könnygázt vetett be, hogy feloszlassa a PLC-hívek tüntetését. Az ellenzék kedden elutasította a választások egyelőre részleges eredményeit - amelyek szerint Daniel Ortega konzervatív elnök pártja végzett az élen -, és újraszámlálást követelt.

Managuában kedden is összecsaptak egymással Ortega támogatói és az ellenzék hívei. Előző nap egy ellenzéki tiltakozó életét vesztette.

Az Egyesült Államok szintén kétségét fejezte ki, hogy a vasárnapi voksolás szabályosan zajlott-e, a nicaraguai püspöki konferencia pedig azzal vádolta az országos választási bizottságot, hogy "megszegte a nép szavazatának tiszteletben tartására vonatkozó erkölcsi kötelességét".