Négycsillagos tábornok lett egy amerikai nő

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadseregben békeidőben létező legmagasabb rangot, a négycsillagos tábornoki fokozatot érte el egy amerikai nő - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

Ann E. Dunwoody előléptetése történelmi jelentőségű, hiszen nő még sosem kapott ilyen magas katonai rangot. (Elvileg létezik ötcsillagos tábornoki rang is Amerikában, ezt azonban háború idején és bizonyos fegyvernemekben vezetik be. Jelenleg sincs használatban az ötcsillagos tábornoki rang.)

Ünnepi beszédében Dunwoody elmondta, hogy sosem remélte, hogy eléri ezt a fokozatot, jóllehet 33 éve szolgál a hadseregben. A tábornoknő logisztikával foglalkozott karrierje jelentős részében, jelenleg is a katonaság egyenruhával, fegyverekkel és felszerelésekkel való ellátásáért felelős, az úgynevezett anyagellátási parancsnokságot irányítja.

Dunwoody szerint senki sem lepődött meg jobban a kinevezéskor, mint ő és a férje, aki a légierő nyugállományú tisztje. "Minden sikeres nő mögött ott áll egy meglepődött férfi" - jegyezte meg a négycsillagos tábornok.

Bár a házaspár megdöbbent, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke nem: George Casey tábornok szerint a Dunwoodyk minden amerikai háborúban harcoltak. Mindehhez Robert Gates amerikai hadügyminiszter hozzátette: történelmi teljesítmény volt, hogy Dunwoody elérte a négycsillagos rangot.

A BBC ennek kapcsán megjegyzi, hogy az amerikai hadseregben már eddig is 21 nő érte el a tábornoki rangot, többségük azonban csak egycsillagos, vagyis az európai hadseregekben a dandártábornoknak megfelelő fokozatig jutott el.

Az amerikai hadsereg 500 ezer fős aktív állományának 14 százalékát teszik ki a nők, és jóllehet harcoló alakulatokban nem vehetnek részt, rendkívül széles körben alkalmazza őket a katonaság.