Kormányellenes tüntetők miatt zárt be a bangkoki reptér

Vágólapra másolva!
Nem indít és nem fogad járatokat Bangkok új repülőtere, mivel kormányellenes tüntetők szállták meg az épületet. Legalább 3000 utas rekedt a repülőtéren. A tiltakozók a thai főváros régi repülőtérét is körbevették, mivel ideiglenesen oda költözött a kormány. Az általuk korrupcióval vádolt kormányfő lemondását követelő tüntetők közé valakik gránátokat dobtak szerdára virradó éjjel, több ember megsérült.
Vágólapra másolva!

Gránátokat dobtak kormányellenes tüntetők közé Bangkok régi és új repülőterén is szerdán reggel. A robbanásokban több ember megsebesült.

A tüntetők azért vonultak a thaiföldi főváros északi részén fekvő Don Muang repülőtérre, mert egyik használaton kívüli termináljára helyezte át ideiglenesen székhelyét a kormány a harmadik hónapja tartó ellenzéki tüntetések miatt. A fővárostól délkeletre fekvő új repülőtéren, Szuvarnabhumin is történt robbanás. A légikikötő fő terminálját kedd este szállták meg a kormányellenes tüntetők, legalább háromezer utas rekedt a légikikötőben.

A tüntetők szerdán rövid időre elfoglalták a nemzetközi repülőtér irányító tornyát is. A Népi Szövetség a Demokráciáért ellenzéki párt tagjai azért hatoltak be a toronyba, hogy megtudják: mikor érkezik haza Szomcsaj Vongszavat kormányfő a Peruban tartott ázsiai-csendes-óceáni csúcsról. Közben egy kormánypárti csoport arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak az utcára és akadályozzák meg a kormány megdöntését. A thaiföldi hadsereg szóvivője pedig bejelentette: Anupong Paocsinda főparancsnok helyi idő szerint a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tart, miután elterjedt: a hadsereg távozásra akarja kényszeríteni a kabinetet.

A repülőtér vezetése szerda hajnalban teljesen leállította a működést. A légikikötő nem fogad és nem is indít járatokat. Sok utas volt kénytelen a reptéren éjszakázni, mert a Népi Szövetség a Demokráciáért nevű ellenzéki pártszövetség (PAD) tüntetői eltorlaszolták az oda vezető utakat is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy összesen hány gránát robbant fel, és hány ember sebesült meg. Egyes hírek szerint négy gránát tizenkét embert, mások szerint öt gránát nyolc embert sebesített meg, de olyan hírek is érkeztek, hogy három robbanásban hét ember szenvedett sérülést.

A kormányellenes tüntetők az általuk korrupcióval vádolt Szomcsai Vongszavat miniszterelnök távozását követelik. A tüntetők szóvivője szerint addig akadályozzák az új nemzetközi repülőtér működését, amíg le nem mond a kormányfő. Szomcsai Vongszavat szerdán érkezik vissza a Peruban tartott ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozóról, de repülőgépe nem a Szuvarnabhumi repülőtérre száll majd le.

A délkelet-ázsiai országban - ahol évente átlagosan 20 ezer magyar állampolgár fordul meg - most kezdődik az idegenforgalmi főidény. A Singapore Airlines szingapúri légitársaság szerdán törölte minden bangkoki járatát.