Napbarnított Obamáról beszélt Berlusconi

Vágólapra másolva!
Az olasz ellenzék szerint otromba tréfa volt az, hogy egy sajtótájékoztatón napbarnítottnak nevezte Barack Obama újonnan megválasztott amerikai elnököt Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Berlusconi szerint a megjegyzést bóknak szánta, ellenzékének pedig nincs humorérzéke.
Vágólapra másolva!

Barack Obama, a megválasztott amerikai elnök "fiatal, jóképű és napbarnított", minden eséllyel jól együtt tud majd működni az orosz elnökkel - jelentette ki az olasz kormányfő csütörtökön Moszkvában. Az oroszországi látogatáson tartózkodó Silvio Berlusconi arra az újságírói kérdésre válaszolt moszkvai sajtótájékoztatóján, hogy szerinte a kedden megválasztott Obama elnökként hogy fog majd kijönni orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel.

Az olasz ellenzék felháborodottan reagált Berlusconi megjegyzésére, és hivatalos bocsánatkérésre szólította fel. "Államférfi nem engedhet meg magának ilyen tiszteletlenséget efféle kabarétréfákkal" - bírálta a miniszterelnököt Walter Veltroni, az ellenzéki Demokrata Párt (PD) elnöke. "Berlusconi megfeledkezik arról, hogy szavai rossz fényt vetnek Olaszországra. Világszerte veszélyesen kétértelmű sértésnek vehetik, hogy a kormányfő napbarnítottnak nevezte az Egyesült Államok jövőbeli elnökét" - mondta Dario Franceschini, a PD második számú vezetője.

"Berlusconi otromba és szerencsétlen megjegyzéseivel lejáratja Olaszországot a nemzetközi színtéren. Miniszterelnök ilyen mélyre még soha nem süllyedt" - fogalmazott Massimo Donadi, az ellenzékhez tartozó Az Értékek Olaszországa nevű párt vezetője.

Berlusconi, aki közeli szövetségese a hivatalából januárban távozó George Bush amerikai elnöknek, a bírálatokra reagálva azt állította, hogy a megjegyzést bóknak szánta, és kijelentette: az olasz baloldalnak egyáltalán nincs humorérzéke.