Massachusetts

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Boston
Lakosság: 6,3 millió fő
Kormányzó: Deval Patrick (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 62% demokrata, 36% republikánus
Elektorok száma: 12

Innen jött: John Adams, John Quincy Adams, John F. Kennedy, és idősebb George Bush amerikai elnökök, Michael Dukakis 1988-as demokrata elnökjelölt, Mitt Romney 2008-as republikánus elnökjelölt-aspiráns, Malcolm X polgárjogi aktivista, Rocky Marciano világbajnok bokszoló, Dennis Leary színész, Jay Leno és Conan O'Brian televíziós showman, Jack Lemon, Matt Damon, Ben Affleck, Matt LeBlanc, Matthew Perry, Kurt Russell, Mark Wahlberg színész, Bette Davis, Uma Thurman színésznő, Edward Norton színész-rendező, Frank Black zenész, a Pixies gitárosa, Bobby Brown énekes, Donna Summer énekesnő, Nathaniel Hawthorne, Jack Kerouac, Edgar Allan Poe írók, Alexander Graham Bell feltaláló, Benjanim Franklin természettudós, Samuel F. B. Morse festő, a telegráf és morze-ábécé feltalálója, Harvey Ross Ball a szmájli kitalálója

Hivatalos madara a cinege, étkezési madara a vadpulyka, kutyája a boston terrier, lófajtája a morgan, macskája a cirmos, hala a tőkehal, ízeltlábúja a katicabogár, tengeri emlőse a simabálna, virága a galagonya, fája az amerikai szil, itala az áfonyalé

Jelmondata: "Ense petit placidam sub libertate quietem" - Karddal keressük a békét, de csak a szabadsággal jön el

Forrás: Getty Images
Telepes skanzen Plymouthban

Az állam neve az őslakos massachuset törzs nevéből eredeztethető, amelynek jelentése körülbelül: "a nagy hegy közelében lévő", esetleg a "kék helyeknél lévő". Itt létesítették - Plymouthban - a második brit kolóniát, itt ért partot az amerikai hagyományban jelentős szerepet játszó Mayflower, a New-England vidékéről származó európai eredetű amerikaiak előszeretettel származtatják magukat a hajón elsőként ideérkezett telepesektől. A Bostont gyakran emlegették "a szabadság bölcsőjeként", itt volt a brit gyarmati uralom elleni bostoni teadélutánként elhíresült tiltakozás, itt szüntették meg először a rabszolgaságot Észak-Amerikában a 19. század folyamán, és 2004-ben itt ismerték el először az azonos neműek házasságát.

Keleti fele lapos, az Atlanti-óceán felé nyitott síkság, nyugati fele hegyes, legmagasabb csúcsa a közel Kékes méretű Greylock-hegy. Atlanti partvidéke számos költöző madár pihenőhelye, a parti vizekben szürke fókák játszanak, a Cape Cod félsziget által határol öbölben számos bálnamegfigyelő hely van, ahol az amúgy veszélyeztetett, de erre gyakori simabálnákat lehet meglesni.

Lakossága majdnem 90 százalékban európai eredetű, az afroamerikaiak aránya közel 7, az ázsiaiaké 4 százalék. Az ipari forradalom idején virágzó gyáripara a két világháború között eltűnt. Felsőoktatási, egészségügyi és technológiai fellegvár lett. Mezőgazdaságának legjelentősebb tétele az áfonya, Massachusetts a második legnagyobb amerikai áfonyatermelő állam. Halászata hanyatlóban, hajói tőkehalat, homárt halásznak az Atlanti-óceánon. Partjain élénk a vitorlás és hajósélet, az államban számos gyalogos túraútvonal van.

A 20. század elején konzervatív beállítottságú volt az állam, 1903-ban például még tiltott volt Boccaccio Dekameronjának forgalmazása, az 1920-as években Ernest Hemingway műveit is levetették a polcokról, a komikusok vágott programot adhattak csak elő, Bostonban egészen az 1980-as évekig működött a városi cenzor hivatala. Időközben azonban teret nyertek a liberális elvek, annyira hogy a "massachusettsi liberális" kifejezést szállóigévé vált. A nagy demokrata politikusdinasztia, a Kennedy család otthona rutinból szavaz a demokrata elnökjelöltekre, állami törvényhozásában csupán 13 százalékos a republikánusok aránya, akik pártjukon belül is a liberálisabb szárnyhoz tartoznak. 1988 óta csak demokrata elnökjelölt nyert itt.