Maryland

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Annapolis
Lakosság: 5,3 millió
Kormányzó: Marton O'Malley (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 60% demokrata, 39% republikánus
Elektorok száma: 10

Innen jött: Philip Glass Oscar-díjra jelölt zeneszerző, Billie Holiday jazz-blues énekes, Johns Hopkins 19. századi jótékony vállalkozó, számos jelentős intézmény (egyetem, kórház) alapítója, Spiro Agnew, Richard Nixon alelnöke (az első görög származású amerikai alelnök), Thurgood Marshall, az USA legfelsőbb bíróságának első afroamerikai tagja, Upton Sinclair és Leon Uris írók, Frank Zappa rockzenész.

Hivatalos madara a narancstrupiál, hüllője a gyémántteknős, hala a csíkos sügér, rákja a kék tarisznyarák, virága a borzas kúpvirág, fája a fehér tölgy, itala a tej, sportja a dárdatörés.

Jelmondata: Fatti Maschii, Parole Femine - Férfias tettek, nőies szavak

Forrás: Getty Images
Avatás az Annapolis tengerészeti akadémián

A földrajzi sokszínűsége miatt gyakran miniatűr USA-ként is emlegetik. Nevét I. Károly brit uralkodó feleségétől kapta. Néhány kilométer széles csík, északról Pennsylvania délről a Potomac folyó között.

A lakosság jelentős része az állam területéből kivett Washington DC és legnagyobb városa, Baltimore körzetében összpontosul, keleti és nyugati része ritkán lakott. Az afroamerikaiak aránya 30 százalékos. Jelentős koreai közösség él itt.

Az állam gazdasági életét elsősorban a kormányzati és ahhoz kapcsolódó szolgáltatások töltik ki, de Baltimore kikötője révén jelentős logisztikai csomópont is: főleg tengerentúli nyersanyagok érkeznek amelyeket itt rakodnak át. Jelentős ugyanakkor szénbányászata, acélipara, és élelmiszeripara is. Híresek az itteni automata csirketenyésztő telepek, a földeken dohányt, szóját, kukoricát, gyümölcsöket termesztenek. Fontos a kékrák- és az osztrigahalászat. Jelentős természettudományi központ, biotechnológiai fellegvár. Az itteniek a legtehetősebbek az USA-ban, a háztartások éves átlagbevételét tekintve (több mint 68 ezer dollár) az élen áll.

Maryland hagyományos demokrata bástya. Demokrata mind a két szenátora, 8 kongresszusi képviselője közül pedig hat. Negyven év alatt csupán egy republikánus kormányzója volt (akit nem választottak újjá).