Letartóztatták az ETA katonai parancsnokát

Vágólapra másolva!
Hétfő hajnalban letartóztatták az ETA baszk szakadár terrorszervezet feltételezett katonai parancsnokát. A Txeroki néven ismert 35 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy több spanyol rendőr, valamint civil haláláért felelős.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok letartóztatták hétfőre virradóra a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet feltételezett katonai parancsnokát - közölte Michele Alliot-Marie francia belügyminiszter. Az ETA leginkább keresett vezetői közé tartozó Garikoitz Aspiazu Rubinát - álnevén Txerokit - Franciaország délnyugati részén vették őrizetbe a francia és a spanyol rendőrség közös akciójában.

A 35 éves férfit - és vele együtt egy nőt - egy pireneusi síközpontban, Cauterets-ben fogták el egy lakásban. Az elfogásukról beszámoló spanyol lapok szerint mindketten fegyvert viseltek. Txerokit azzal gyanúsítják, hogy értelmi szerzője volt két spanyol rendőr megölésének a délnyugat-franciaországi Capbreton településen. Mindkét gyilkosság tavaly december 1-jén történt az ETA gerillái ellen zajló hajtóvadászat idején.

Az El Mundo című spanyol napilap szerint Txeroki öt éve áll az ETA kommandóinak az élén és visel közvetlenül felelősséget a szervezet működéséért, illetve parancsokat ad a terrorista sejteknek. Az ő számlájára írják a 2006. december 30-án a madridi repülőtéren elkövetett, két halálos áldozattal járó merényletet is. A gyanú szerint a szervezet keményvonalasai közé tartozó Txeroki okolható azért is, hogy megszakadt a spanyol kormány és az ETA közötti párbeszéd.

Az ETA negyven éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért, több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájukra.

Az elmúlt időszakban több vezető ETA-tisztségviselőt is elfogtak, a legutóbb, májusban Javier López Penát, a szervezet feltételezett politikai vezetőjét. Habár a spanyol kormány állítása szerint a szervezetnek már csak egy viszonylag kis csoport fegyverese van, az ETA továbbra is rendszeresen hajt végre robbantásos merényleteket.