Korán ment szavazni Obama

Vágólapra másolva!
Kabalából kosárlabdameccset játszik majd az elnökválasztás napján Barack Obama, aki már kedden korán reggel leadta a szavazatát Chicagóban. A jelöltek az utolsó pillanatig kampányolnak, majd mindketten hazai pályára vonulnak vissza, hogy kivárják a végeredményt. A részvételi arány már biztosan rekordot dönt, 130 millióan mehetnek el szavazni.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint már reggel 8 előtt leadta szavazatát az Illinois állambeli Chicagóban Barack Obama, a Demokrata Párt elnökjelöltje. Az illinois-i szenátor kislányával az oldalán töltötte ki a szavazóívet egy általános iskolában kialakított szavazókörben. Obama Chicagóból a szomszédos Indiana államba utazik kampányolni, hogy utolsó erőfeszítéseket tegyen a hagyományosan republikánus állam elhódításáért.

Tervei szerint Obama Indianában kosárlabdázni fog, ami számára egyfajta kabala, hiszen az előválasztási kampányban minden győzelme előtt kosárlabdameccsen vett részt. Ez után Indianapolisban tartja kampányzáró rendezvényét, mielőtt visszatérne Chicagóba, ahol várhatóan hatalmas tömeg izgul majd egy parkban a demokrata győzelemért.

Obama republikánus ellenfele, John McCain a választás előtti utolsó napon a még ingadozó Florida, Pennsylvania, Indiana, Új-Mexikó és Nevada államokban kampányolt. A választás napján McCain maga is leadta szavazatát szűkebb hazájában, az arizonai Phoenixben, majd ismét Új-Mexikóban, illetve Coloradóban igyekszik híveket szerezni, mielőtt visszatérne Arizonába.

Kedden reggel sok helyen hosszú sorokban várakoztak az emberek a szavazóhelyiségek kinyitására. A felmérések alapján rekordszintű részvételi arány várható: 130 millióan adhatják le voksukat. Ha nyer, Obama lesz a 15. demokrata párti, illetve az első afroamerikai származású elnök. Ha McCain győz, ő lesz a legidősebb korban hivatalba lépő elnök, Sarah Palin pedig az első nő az alelnöki székben.