57 éve vár a brit trónra a születésnapját ünneplő Károly herceg

Vágólapra másolva!
A 60 éves Károly herceg rekordokat döntöget a brit uralkodóházban. Ő a legidősebb walesi herceg és valószínűleg ő lesz majd a legidősebben trónra kerülő brit király - írja a Guardian születésnapi cikkében.
Vágólapra másolva!

Mérföldkő egy hercegnek, akinek élete a várakozás - írja a brit Guardian Károly herceg 60. születésnapja alkalmából. A lap szerint a legtöbb hatvanadik évébe lépő férfinak ez már a visszavonulás időszaka, ellentétben Károllyal, akinek még valószínűleg uralkodnia is kell majd.

A teljes nevén Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor 1948. november 14-én született a Buckingham-palotában, a brit királyi családban. A cambridge-i és a walesi egyetemen szerzett diplomákat, és ő lett az első walesi herceg, aki meg is tanulta a helyi nyelvet.

Károly hároméves kora óta számít hivatalosan trónörökösnek, azaz 57 éve várakozik a trónra. Édesanyja, II. Erzsébet királynő azonban nem sok jóval kecsegteti, hisz az ő anyja (az anyakirálynő) is megérte századik születésnapját. Így válhat hamarosan Károly a leghosszabb ideje trónra váró walesi herceggé. A Guardian szerint Károly felkészült arra az esetre is, ha soha nem lesz király. A lap az idősen szovjet pártfőtitkárrá lett Andropovhoz hasonlítja Károlyt: ő mindössze 16 hónapot töltött a főtitkári székben.

A trónörökös helyzetét stabilnak látja a Guardian. Végre kezdenek elülni a Diana hercegnő halála és a Károly új házassága által keltett hullámok. Két fia felnőtt, és a hadseregben szolgál (Harry még Afganisztánt is megjárta). Emellett Károly az, aki még a királynőnél is többet utazik, képviseli Nagy-Britanniát világszerte, több száz alapítvánnyal, jótékonysági, társadalmi szervezettel működik együtt.

Károlyt anyja, Erzsébet egy 170 fős vendégseregből összeverbuvált díszvacsorán köszöntötte, barátai pedig egy vidéki házban ünnepelték. A bulin fellépet Rod Stewart. Károly felesége, Camilla hatvan különböző aprósággal lepte meg férjét - a túrabakancstól kezdve a horgászbotig.