Lemond az indiai belügyminiszter a vérengzés miatt

Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását az indiai belügyminiszter, miközben a kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy miért nem tudta megelőzni a mumbai vérengzést. Kiderült, hogy a szerdán megtámadott két mumbai luxusszálloda egyike kapott figyelmeztetést egy lehetséges merényletről . A hatóságok közölték, hogy nem 195, hanem 174 halottja van a támadásnak, bár az áldozatok száma még növekedhet.
Vágólapra másolva!

Az indiai belügyminiszter, Sivradzs Patil beadta a lemondását a mumbai vérengzés miatt - jelentette a BBC indiai televíziókra hivatkozva. A jelenleg Indonéziában tartózkodó Pratibha Patil államfő az NDTV televízió vasárnapi jelentése szerint - Manmohan Szingh miniszterelnök javaslatára - elfogadta a lemondást.

A BBC szerint a kormányon egyre nagyobb a nyomás, hogy a hatóságok miért nem tudták megelőzni a támadást. Az NDTV híradása szerint ugyancsak lemondott a mumbai merényletek nyomán M. K. Narajanan nemzetbiztonsági tanácsadó, s a miniszterelnök elfogadta azt. Szingh egyik tanácsadója hozzátette, hogy más magas rangú kormánytisztviselők távozása is várható a történtek miatt.

Az egyik megtámadott hotelt, a Tádzs Mahalt figyelmeztették egy terrortámadás lehetőségére - nyilatkozta a mumbai luxusszálló tulajdonosa a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Az értesülések alapján szigorúbb biztonsági előírásokat vezettek be, de röviddel a hotelben és kilenc másik helyszínen elkövetett támadások előtt ismét enyhítették azokat - mondta Ratan Tata, a szállodát birtokló Tata vállalatcsoport elnöke.

Azt, ami történt, a szigorított biztonsági intézkedések sem akadályozhatták volna meg - jelentette ki az üzletember a CNN-nek. A csatorna előzetesen részleteket közölt a vasárnap adásba kerülő interjúból.

Nem 195, hanem 174 halálos áldozata volt a mumbai terrorcselekményeknek a legfrissebb hivatalos adatok szerint - jelentette be vasárnap Mahárástra szövetségi állam kormányának szóvivője.

Az okozta a tévedést, hogy néhány holttestet kétszer számoltak - mondta Busan Gadzsrani. Ez az adat sem tekinthető azonban véglegesnek, mert a támadások egyik helyszínének, a Tádzs Mahal szállodának az átkutatása még folyamatban van - tette hozzá.

A helyi idő szerint szerda este kezdődött, közel hatvan órán át tartó vérengzés sebesültjeinek számát korábban háromszázra becsülték, a legújabb információk szerint 239 a sérült.

Arról továbbra sem lehet biztosat tudni, hogy kik állnak a vérengzés mögött. Az indiai hatóságok felvetették Pakisztán felelősségét, a pakisztáni kormány azonban tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz. A pakisztáni elnök teljes együttműködést ígért Indiának a vérengzés vizsgálatához.