Ítéletidő tombol Brazília déli részén

Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdettek Brazília déli részén. Santa Catarina szövetségi államban két hónapja szakad az eső, az áradások és földcsuszamlások másfél millió ember életét nehezítik meg, tízezrek maradtak áram és gáz nélkül. Legalább ötvenen meghaltak és mintegy 22 ezer embert ki kellett telepíteni.
Vágólapra másolva!

Áradások és földcsuszamlások miatt legalább ötven ember vesztette életét, mintegy 22 ezer embert pedig ki kellett telepíteni lakhelyéről Brazília déli részén a múlt hét végén.

Santa Catarina szövetségi államban két hónapja megállás nélkül szakad az eső. Az áradások és földcsuszamlások már másfél millió ember életét keserítették meg. Derékig érő víz hömpölyög számos település utcáin, és megbénult a közlekedés. Mintegy százötvenezer ember maradt áram nélkül, helyenként akadozik az ivóvízellátás, öt várost pedig teljesen elvágott az áradás a külvilágtól. A Bolíviából földgázt szállító csővezetéket le kellett zárni, így Santa Catarina és a szomszédos Rio Grande do Sul szövetségi államba nem érkezik utánpótlás.

Luis Henrique da Silveira kormányzó kijelentette, hogy Santa Catarina történelme legsúlyosabb időjárási katasztrófájával néz szembe. A kormányzó szombaton kihirdette a szükségállapotot, és segítséget kért a szövetségi kormánytól valamint a szomszédos államoktól. Luiz Inácio Lula da Silva államfő azt ígérte, hogy gyógyszereket és egyéb cikkeket küldenek a térségbe.

Santa Catarina Brazília egyik leggazdagabb szövetségi állama, ahol nagy számban élnek német és olasz bevándorlók leszármazottai.