Ismeretlen szervezet vállalta a pristinai robbantást

Vágólapra másolva!
Az eddig ismeretlen Koszovói Köztársaság Hadserege nevű szervezet vállalta azt a merényletet, melyet az Európai Unió koszovói megbízottjának pristinai hivatala ellen követett el november 14-én. Emailes közleményében további robbantásokkal fenyegetőzött az EU tervezett koszovói missziója, az EULEX ellen.
Vágólapra másolva!

Egy eddig ismeretlen szervezet vállalta az Európai Unió koszovói megbízottjának pristinai hivatala ellen elkövetett robbantásos merényletet - közölte csütörtökön a koszovói rendőrség.

A fegyveres testület egy privát emailcímről kapott egy közleményt, amelyben a magát a Koszovói Köztársaság Hadseregének nevező szervezet vállalta a november 14-i merénylet elkövetését, egyúttal támadásokkal fenyegetőzött az EU tervezett koszovói rendőri és igazságszolgáltatási missziója, az EULEX ellen.

Az ismeretlen szervezet a közleményben azt írta, hogy a Koszovói Köztársaság szuverenitásának védelmére alakult meg, mert szerinte a magát február 17-én függetlennek nyilvánító volt szerb tartományt jelenleg a felosztás veszélye fenyegeti. A szervezet ellenzi, hogy az EULEX státusza semleges legyen, ez ugyanis szerintük azt jelentené, hogy nyíltan nem vállalja fel a volt szerb tartomány függetlenségét befejezett tényként kezelő Ahtisaari-terv végrehajtását. A csoport az EULEX elleni robbantásokkal fenyegetőzött arra az esetre, ha a misszió mégis semleges lenne.

A koszovói hatóságok a múlt héten őrizetbe vettek három német állampolgárt azzal a váddal, hogy robbanószerkezetet dobtak az EU-megbízott hivatalára. Az állítólagos tettesekről időközben elterjedt, hogy a német szövetségi hírszerzés (BND) alkalmazottai, és hosszabb ideje végeznek felderítő munkát Koszovóban. Mindezt a BND hivatalosan nem cáfolta, de nem is erősítette meg. A három német vizsgálati fogságban van Pristinában.

Az EU hetek óta nyomást gyakorol a pristinai vezetésre, hogy fogadja el az ENSZ-főtitkár hatpontos tervét, ami lehetővé tenné, hogy az EULEX végre megkezdje a munkát Koszovóban. Szerbia már igent mondott a tervre, a koszovói vezetés azonban kitart elutasító álláspontja mellett.