Idaho

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Boise
Lakosság: 1,5 millió fő
Kormányzó: Butch Otter (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 61% republikánus párt, 36% demokrata párt
Elektorok száma: 4

Innen jött: Sarah Palin republikánus alelnökjelölt, Gutzon Borglum, a Rushmore-hegy elnökfejeinek szobrásza, William Mark Felt, "Mély Torok", azaz a Watergate-botrány kirobbantója, egykori FBI-ügynök, Ezra Pound költő

Hivatalos madara a hegyi kékmadár, virága a jezsámen, fája a kolumbiai simafenyő.

Jelmondata: Esto perpetua (latin) - Tartson örökké!

Forrás: Getty Images
Idahoi hegyi zerge

Az egyik leginkább hegyvidéki állam, melyen a Sziklás-hegység láncolata vonul végig északról délre. Hegyei ugyan nem érik el a 4000 métert, de így is a legmagasabb államok egyike. Legfontosabb folyója a Snake, melynek szurdokvölgye, a Hells Canyon a legmélyebb ilyen völgy az USA-ban (2436 méter mély). Idaho területének 60,5 százalékát az erdészeti szolgálat kezeli.

Az Egyesült Államok hosszas vitázott Nagy-Britanniával Idahóról. Ez volt az utolsóként felfedezett állam az USA-ban, Lewis és Clark legendás 1803 és 1805 közötti expedíciója jutott el először ide. Idahót Oregon tartományhoz csatolták. 1863-ban jött létre az önálló Idaho Terület, mely ekkor még Montana és Wyoming mai területét is magában foglalta. Végül 1890-ben csatlakozhatott államként az USA-hoz, de ekkor már az előbb említett két államtól megfosztva. Ekkor kapta meg véglegesen az Idaho nevet, amely voltaképp egy átverés eredménye. Még 1860-ban találta ki George M. Willing az Idaho nevet, amely szerinte a soson indiánok nyelvén a "hegyek ékkövét" jelenti. Később ugyan kiderült, hogy a szót maga Willing találta ki, de ráragadt az államra, és hivatalossá vált.

Idaho adja az USA krumplitermésének harmadát, de a bányászat is fontos bevételi forrás, különöző fémeket termelnek ki a hegyekben. Fontos számítástechnikai központjai is vannak, a Hewlett-Packard is üzemeltet egy gyárat a székhelyen, Boiseban.

Az állam döntően fehér lakosságú, a legnagyobb kisebbség az őslakosoké (2 százalék). Az USA legnagyobb baszk közössége Boiseban lakik, ők mintegy 15 ezren vannak.

Idahóban 1964 óta képtelenek győzni itt a demokraták, 2004-ben például a republikánus párt 38 százalékkal előzte meg a demokratákat.