Vágólapra másolva!
Václav Havel volt cseh államfő egy olasz lapnak adott interjújában bírálta Nicolas Sarkozy francia államfőt, az Európai Unió soros elnökét, aki szerinte hajlamos arra, hogy előbb beszéljen, s csak utána gondolkodjon.
Vágólapra másolva!

Havel a La Stampa című olasz lap szombati számának adott nyilatkozatában azt mondta: "nem ismerem őt személyesen, de felfigyeltem rá, Sarkozyben megvan a hajlam, hogy gyorsabban beszéljen, mint gondolkodjon".

Havel mindezt a csehországi radartelepítésre vonatkozó francia bírálatok kapcsán mondta. Az Egyesült Államok Csehországban akarja létrehozni európai rakétaelhárító rendszere egyik kulcselemét, ám ezt Sarkozy a november közepi nizzai EU-Oroszország csúcson bírálta, arra kérve Washingtont és Moszkvát, hogy hagyjanak fel a rakétaelhárító rendszer, illetve az ezt semlegesítő orosz rakéták telepítésével kapcsolatos fenyegetéseikkel.

A cseh kormány azonban támogatja a radar létrehozását, s így Sarkozy nyilatkozatát felháborodással fogadta: Alexandr Vondra európai ügyekben illetékes cseh miniszterelnök-helyettes azonnal közölte, hogy Franciaország nem konzultált Prágával előzőleg erről az álláspontról, és a francia elnökségnek az EU-Oroszország csúcstalálkozóra szóló felhatalmazása említést sem tartalmaz a rakétapajzsról.

Sarkozy egyébként utólag visszakozott: másnap, a washingtoni G20-csúcstalálkozón már úgy fogalmazott, hogy minden ország szabadon dönthet, szüksége van-e egy rakétapajzsra.

Havel az interjúban azt is kijelentette, hogy Sarkozy őt Edouard Daladier-re, az 1938-as müncheni szerződéseket aláíró francia miniszterelnökre emlékeztette. Ez pedig elég éles bírálat, hiszen a müncheni paktum nyitotta meg az utat a korabeli Csehszlovákia feldarabolása előtt, további lendületet adva a náci Németország terjeszkedő politikájának.