Hamis diplomája miatt kirúgták az iráni minisztert

Vágólapra másolva!
Az iráni parlament úgy döntött: távoznia kell a belügyminiszternek, akiről nemrégiben kiderült: hamis az oxfordi díszdoktori oklevele. A politikus elismerte a csalást, de azt állította: őt is becsapták.
Vágólapra másolva!

Elmozdította hivatalából Ali Kordan belügyminisztert kedden az iráni parlament, mert hamis volt a politikus oxfordi díszdoktori oklevele. Kordan a múlt hónapban ismerte el az elnökhöz írott levelében, hogy hamisak voltak az okmányok, amelyek azt tanúsították, hogy díszdoktori címet kapott az oxfordi egyetemtől. Azt állította ugyanakkor, hogy csalás áldozata lett. Azt mondta, hogy Teheránban felkereste egy ismeretlen férfi, aki nagyon meggyőzően a patinás brit egyetem képviselőjének adta ki magát, és átadta neki a díszdoktori címről szóló dokumentumokat.

Iráni képviselők már kinevezésekor, augusztusban kétségbe vonták a Kordan önéletrajzában szereplő cím hitelességét. Ezt követően Nagy-Britannia legrégebbi egyeteme közleményben cáfolta, hogy díszdoktori vagy bármi más címet adományozott volna az iráni politikusnak.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenezte a miniszter felmentését, és távol maradt a keddi parlamenti szavazástól. A 290 fős törvényhozásban 188 képviselő voksolt a tárcavezető felmentésére. Elemzők szerint belügyminisztere menesztésével Mahmúd Ahmadinezsád elnök elszenvedte első vereségét a tavasszal megválasztott, új összetételű parlamenttől.