Florida

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Tallahassee
Lakosság: 18,25 millió fő
Kormányzó: Charlie Crist (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 51% demokrata párt, 49% republikánus párt
Elektorok száma: 27

Innen jött: Faye Dunaway filmszínésznő, Sidney Poitier, Wesley Snipes filmszínészek

Hivatalos madara az énekes gezerigó, virága a narancsvirág, fája a káposztapálma.

Jelmondat: In God We Trust (angol) - Istenben bízunk (ez az USA hivatalos mottója is)

Forrás: Getty Images
Cape Canaveral Űrközpont

Florida az USA egyik legfontosabb és legnépesebb tagállama, csupán Kalifornia, Texas és New York előzik meg a lakosságszám tekintetében. Spanyol felfedezőjétől kapta nevét. Juan Ponce de León 1513-ban szállt partra itt, és mivel ez épp a "Virágos Húsvétkor" (spanyolul: pascua florida) történt, ezért a félsziget is a virágos jelzőt kapta nevéül.

A spanyolok és franciák versengtek Floridáért, de az első állandó települést (Pensacola) a spanyolok létesítették 1559-ben. A város később elnéptelenedett, nem úgy mint a szintén floridai St. Augustine, amelyet 1565-ben alapítottak és az USA legrégebbi állandóan lakott települése.

A britektől elszökött fekete rabszolgákat felszabadították, és letelepítették Floridában, ekkor jött létre a mai USA területén az első fekete többségű település.

Florida hatalmas népességrobbanáson ment keresztül egy évszázad alatt: 1900-ban népessége mindössze félmillió körül volt, ma már jóval 18 millió felett jár. A benépesedést és a turizmus beindulását segítette az is, hogy a II. világháborúban Florida elleni támadásoktól tartva az amerikai kormány kb. 400 kisebb-nagyobb repülőteret építtetett a félszigeten.

Itt található Cape Canaveral és a Kennedy űrközpont, ahonnan az amerikai űrsiklókat kilövik. A tengerhajózás is jelentős, Miamiban van a világ legnagyobb kirándulóhajó-kikötője.

A lakosság 81,5 százaléka fehér, de jelentős a latinok aránya (18,5 százalék), mivel jelentős kubai közösség él az államban.

Florida lassan, de biztosan elfordul a demokratáktól. A 2000-es elnökválasztáson rendkívül szoros eredmény született itt: George W. Bush mindössze 0,01 százalékkal, 537 szavazattal előzte meg ellenfelét, Al Gore-t. A demokraták itt is a nagyobb városokat (pl. Miami, Palm Beach) uralják, míg a republikánusok a vidéket és az elővárosokat. Övék emellett a kormányzói és az egyik szenátori szék is.