Elkoptak a főnökök az elfogott ETA-vezér feje fölül

Vágólapra másolva!
Tornatanárnak készült, de a baszk ETA fővezére lett a már 20 évesen a függetlenségért utcákon akciózó Txeroki, akit hétfőn vettek őrizetbe Franciaországban. A 35 éves férfiból tavaly lett a baszk szakadárok vezére, miután sorra elfogytak a főnökök a feje fölül. Letartóztatása komoly, de nem megsemmisítő csapás az ETA-ra. A spanyolok szerint a medúzaként emlegetett szervezet hamarosan új fejet növeszt.
Vágólapra másolva!

Többek között két spanyol civil ruhás nyomozó megölésével gyanúsítják azt a férfit, akit hétfőn vettek őrizetbe a francia hatóságok egy kisvárosban a spanyol határ közelében. Mikel de Garikoitz Aspiazu Rubinát ezenkívül több, a spanyol ETA terrorszervezet által elkövetett merénylettel is kapcsolatba hozták. A férfi, akit Cauterets belvárosának egyik kis szállodájában, alvás közben leptek meg a francia kommandósok, a spanyol belügyminiszter szerint az ETA első számú vezetője.

Perez Rubalcaba spanyol belügyminiszter szerint a csak Txeroki (cseroki baszk nyelven) becenéven ismert férfi eredetileg a szervezet katonai szárnyát vezette - eredetileg az elfogásáról szóló hírekben is az jelent meg, hogy a szeparatisták katonai szárnyának fejét fogták el -, majd a korábbi ETA-vezér, Javier Lopez Pena tavalyi letartóztatása után övé lett a teljes irányítás: kezébe vette a politikai és a katonai szárnyat, és ő rendelte el a gyilkosságokat is.

Legenda

"Egy legenda a csoporton belül" - jellemezte Rubalcaba a spanyol Cadena Ser rádiónak Txerokit, akit egy ugyancsak ETA-tag nővel együtt vettek őrizetbe. Szállásukon többek között két pisztolyt és száz gramm hasist találtak.

Az 1973-ban Bilbaóban született férfi már 20 évesen részt vett a "kale borroka" nevű mozgalomban, amely gyakorlatilag az ETA-szimpatizáns fiatal baszkok által Baszkföldön és a szomszédos Navarra tartományban szervezett erőszakos utcai akciókat jelenti.

Később a hírhedt Vizcaya-egységekbe lépett be, ahol feltehetően számos terrortámadás megszervezésében és kivitelezésében vett részt. Köze lehetett Jose Maria Lidon bíró 2001-es meggyilkolásához is. Lidón a San Sebastián-i egyetem büntetjogi tanszékének jogászprofesszora volt. Ő volt az első baszkföldi igazságügyi dolgozó, akit meggyilkoltak a szervezet tagjai. Ugyan az ETA egyik feketelistáján sem volt rajta, feltehetően azért ölték meg, mert 1987-ben hosszú börtönbüntetéseket osztott ki a szervezet hat támogatójának. Az autójába beszállni készülő bíróra ketten lőttek rá hátulról Bilbaóban 2001-ben.

Az erőszakos generáció

A következő évben Txeroki felhagyott tanulmányaival - tornatanárnak készült -, és illegalitásba vonult. A brit Telegraph információi szerint többéves kiképzést kapott az ETA kommandóinak vezetőjétől, a 2004-ben Franciaországban letartóztatott Soledad Iparragirre Genetxeától, más néven Anbonótól. A hatóságok figyelme azt követően fordult felé, hogy letartóztatták egy korábbi barátnőjét, aki beszámolt a rendőröknek volt barátja viselt dolgairól.

A baszk függetlenségért fegyverrel harcoló szervezet 1968-as megalakulása óta több mint 800 ember halálát okozta, sok tucatnyi embert rabolt el, és több ezer kisebb-nagyobb vállalkozást zsarolt meg. A függetlenségért folytatott terrorkampány tetőpontján - 1981-ben - 91 embert öltek meg különböző akciókban az ETA tagjai. Baszkföldön állítólag mindenkinek van legalább egy unokatestvére vagy nagybátyja, aki vagy tagja, vagy áldozata a szervezetnek. Az ETA-nak jelenleg körülbelül 700 tagja ül spanyol, francia, illetve más országok börtöneiben.

A brit lap szerint Txeroki is épp úgy került egyre feljebb és feljebb az ETA-ban, hogy sorra letartóztatták a felette álló vezetőket, és hamar - 2004-ben - a szervezet katonai vezetője lett. Az ETA új generációjának emblematikus alakjává vált, azoknak a fiataloknak a jelképévé, akik elleneztek minden megállapodást Madriddal és akik céljaik megvalósításának egyedüli eszközét az erőszakban látták.

Forrás: AFP

Becsomagolták

A spanyol rendőrség szerint az ETA utóbbi négy évben elkövetett minden nagyobb akciójához köze volt. Állítólag megpróbált merényletet szervezni János Károly spanyol király ellen is Mallorca szigetén, de ez a kísérlete kudarcba fulladt. Amikor 2006-ban a szervezet tűzszünetet hirdetett, ő volt ennek az egyik leghevesebb ellenzője. Állítólag egy új ETA-t akart alapítani: új harcosok kiképzését tervezte, fegyverkezést szorgalmazott, hogy felélessze a fegyveres ellenállást.

Letartóztatása ugyan jelentős kárt okoz a szervezetnek, de korántsem jelent megsemmisítő csapást. Korábban már számos ETA-vezért elkaptak, ám mindig volt valaki, aki átvegye az irányítást. "Sajnos hiába zárunk le egy akciót, ha a következő nap újra kezdhetjük az egészet elölről" - közölte a spanyol belügyminiszter.