Észak-Karolina

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Raleigh
Lakosság: 9,06 millió fő
Kormányzó: Beverly Perdue (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 50% demokrata, 49% republikánus
Elektorok száma: 15

Innen jött: James K. Polk, Andrew Johnson amerikai elnökök, William Sydney Porteríró, Ava Gardner filmszínésznő

Hivatalos madara a kardinálispinty, virága a floridai virágos som, fája a hosszútűs fenyő

Jelmondata: Esse quam videri (latin) - Inkább létezni, mint látszani

Forrás: Getty Images

Észak-Karolina az USA déli részén fekvő atlanti parti állam. Területe a nyugati Appalache-hegységtől fokozatosan lejt az óceán felé. Először a spanyolok merészkedtek erre az indiánok lakta területre, még az 1500-as évek közepén. Az őslakosok azonban lemészárolták a csekélyke helyőrségeket, a spanyol erődöket pedig felégették. Az angolok első próbálkozásai is kudarcba fulladtak.

Nevét I. Károly angol királyról kapta, amikor az első állandó települések létrejöttek. Az 1700-as évek elején vált ketté Észak- és Dél-Karolina, majd mindkettő belépett a függetlenségi háborúba. Észak-Karolina fontos hadszíntérré vált. A háború első halottja és utolsó lövései is az észak-karolinai csapatokhoz fűződnek.

Itt hajtották végre a világ első sikeres repülését a Wright-testvérek.

Az állam legnagyobb városa Charlotte, 630 ezer fős lakossággal. Észak-Karolina lakosságának durván a háromnegyede fehér, az egynegyede pedig fekete.

A helyiek a mezőgazdaságból, a pénzügyi szolgáltatásokból és a könnyűiparból élnek, de Észak-Karolina fontos kutatási-fejlesztési bázis is. Az állam a Pepsi Cola otthona.

Politikailag megosztott. 1976 óta rendszeresen a republikánus elnökjelölt győz itt. Érdekesség, hogy egyes könnyűdrogok (pl. a marihuana) személyes használata engedélyezett, bár akinél kereskedelmi mennyiséget találnak, azt bünteti a törvény.