Észak-Dakota

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Bismarck
Lakosság: 640 ezer fő
Kormányzó: John Hoeven (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 53% republikánus párt, 45% demokrata párt
Elektorok száma: 3

Innen jött: Sakakawea, Lewis és Clark 1803-1805-ös expedíciójának őslakos tagja, Ann Sothern filmszínésznő, Ronnie Cramer rendező, Jonny Lang Grammy-díjas blues-zenész

Hivatalos madara a nyugati réticsöröge, virága az arkansasi rózsa, fája az amerikai szil.

Jelmondata: Liberty and union, now and forever, one and inseparable (angol) - Szabadság és egység, most és mindörökké, egy és szétválaszthatatlan; Strength from the soil (angol) - Erő a földből

Forrás: Getty Images

Észak-Dakota az egyik prériállam, keresztülfolyik rajta a Missouri. A Missourin óriási gátakkal az USA legnagyobb víztározóit hozták létre. Nyugati felén található az ún. Badlands, amely különleges sziklaalakzatairól híres. Az állam telei meglehetősen hidegek. Nevét a dakota indián törzsről kapta.

La Vérendrye fedezte fel a területet a franciáknak, majd Lewis és Clark híres kontinensátszelő útja haladt át némi indián segítséggel Észak-Dakotán. Az 1803-as franciákkal kötött üzlet eredményeként került a terület az amerikaiak birtokába. A környező államokkal együtt az ún. Dakota Területbe szervezték a régiót, melyből apránként kiváltak az újabb és újabb amerikai államok. Maga Dakota 1889-ben lett önálló állam, és szinte rögtön kettévált a rivalizáló északi és déli része.

Az állam voltaképp az árpából, a napraforgóból és pulykáiból él, de az olajtermelés is jelentős. Egyes felmérések szerint 25-ször nagyobb olajkészletek rejlenek Észak-Dakota alatt, mint Alaszkában. Emellett az államot a "szélenergia Szaúd-Arábiájának" is szokás nevezni, mivel energiaszükségletének negyedét termelik a szélturbinák.

Észak-Dakota az USA egyik legritkábban lakott állama, és 30 ezresnél nagyobb városa is csak négy van. Kevés olyan amerikai állam van, ahonnan többen vándorolnak el, mint amennyivel gyarapszik a népesség, de Észak-Dakota lakossága az 1920-as évek óta nem nőtt. A 90 százalék fölötti a fehér népesség aránya, az őslakos indiánoké 6 százalék.

Óriási a republikánus fölény, amit jól mutat, hogy a 19. század vége óta mindössze négy demokrata jelölt tudott itt elektori szavazatot szerezni. Az állam két szenátora ennek ellenére demokrata.