Elérte a front a kongói menekülttáborokat

Vágólapra másolva!
Menekültek tízezreit kell sürgősen evakuálni a kelet-kongói ENSZ-táborokból, mert a frontvonal néhány kilométeres közelségbe került. Az ENSZ teherautókkal próbálja menteni a civileket, miközben a közeli harcok miatt már a segélyosztást is fel kellett függeszteni.
Vágólapra másolva!

Több tízezer kelet-kongói menekültet evakuálnak a harcok színteréről sürgősen, hogy ne kerülhessenek halálos csapdába a hadsereg és a lázadók között - közölték az ENSZ illetékesei csütörtökön.

Kibati településnél, Goma tartományi fővárostól északra mintegy 65 ezren táboroznak azok közül, akik az elmúlt hetekben a lakhelyük elhagyására kényszerültek a harcok miatt, és dél felé menekültek az előrenyomuló lázadók elől. Ők most csak pár kilométerre vannak a frontvonaltól, és nagyon rossz körülmények között élnek egy működő vulkán lábánál. Az élelmiszersegélyek kiosztása az ágyú- és gépfegyvertűz miatt félbeszakadt.

"Ezek az emberek súlyos veszélyben vannak, és a nemzetközi közösség úgy döntött, hogy el kell vinni őket, amilyen gyorsan csak lehet" - mondta a brit hírügynökségnek Ibrahima Coly, az ENSZ menekültügyi hivatalának észak-kivui vezetője. (A kongói krízis az ország keleti részén, Észak-Kivu tartományban alakult ki - a szerk.)

A tervek szerint teherautón átszállítják a menekülteket egy táborba, amely a tartományi fővárostól, Gomától tíz kilométerre, Mugungában van. Az ENSZ adatai szerint a hadszíntérről mintegy 12 ezer ember menekült Ugandába a harcok augusztus végi kiújulása óta, és további ezrek érkeznek. A háború összesen mintegy 250 ezer embert űzött el otthonából.

Egyes sajtóhírek szerint angolaiak és zimbabweiek is részt vesznek a harcokban a kongói kormányhadsereg egyenruhájában.