DNS-t találtak a horvát újságírók elleni merénylet helyszínén

Vágólapra másolva!
Szökésben van a horvát újságírók életét kioltó robbantásos merénylet két gyanúsítottja. A szerb, a bosznia és a horvát rendőrség közös erővel keresi őket. A gyilkosság helyszínen talált DNS-mintákból kiderülhet, ez a két ember helyezte-e el a motoron a pokolgépet. Az egyik gyanúsítottat a Balkán legveszélyesebb bérgyilkosai közt tartják számon.
Vágólapra másolva!

A horvát rendőrség DNS-mintákat talált Zágráb központjában azon a helyen, ahol tíz napja robbantásos merényletben megölték a Nacional című horvát hetilap tulajdonosát és volt főszerkesztőjét, Ivo Pukanicot, illetve az ő egyik munkatársát, Niko Franjicot.

A DNS-minták feltételezhetően azoktól származnak, akik elhelyezték a motoron a pokolgépet, amely kioltotta a két ember életét - írta egybehangzóan több zágrábi lap internetes kiadása. A horvát hatóságok most várják Szerbiából a szökésben lévő két gyanúsított, Zeljko Milovanovic és Bojan Guduric DNS-mintáit, hogy összehasonlíthassák a helyszínen találtakkal.

Pukanicot és Franjicot október 23-án gyilkolták meg. A merényletet egy sor súlyos bűntény előzte meg Horvátországban. A horvát hatóságok öt embert gyanúsítanak a robbantással. Közülük ketten - Milovanovic és Guduric - szökésben vannak. A két szökevényt a Balkáni Expressz elnevezésű akcióban, közös erővel keresi a horvát, a szerbiai és a boszniai rendőrség.

A boszniai szerb rendőrség szoros megfigyelés alatt tartja Doboj és a szerb határon fekvő Zvornik és Bijeljina közötti térséget, és készültségbe helyezték a határőrséget is. Dobojban, Banja Lukában és Bijeljinában több gyanús lakásban házkutatást tartottak, és a lefoglalt tárgyakat hamarosan átadják a horvát hatóságoknak. A Nacional szerint a boszniai szerb rendőrség tud arról, hogy október 31-én este hat óráig Milovanovic a szerb területen tartózkodott.

Milovanic volt az, aki a bűntény helyszínére vitte a pokolgéppel felszerelt robogót, majd másfél kilométert sétált Zágráb utcáin, fekete bukósisakban, hogy ne ismerjék fel. Mégis lelepleződött, mert felvételt készített róla egy köztéri kamera, amint levette a bukósisakot.

Milovanovic a szerbiai titkosszolgálat hírhedt vörössapkás osztagában (JSO) tanulta ki a "mesterséget". A mára már feloszlatott JSO parancsnoka egykor Milorad Ulemek Legija volt, akit Zoran Djindjic szerbiai miniszterelnök elleni merénylet és több más súlyos politikai bűntény miatt ítéltek el Szerbiában. A 43 éves Milovanovic bűnlajstroma igen hosszú, gyilkosságok, emberrablások és bankrablások miatt a belgrádi, az újvidéki és a szabadkai bíróság is keresi. Belgrádi bűnügyi szakértők szerint a Balkán egyik legveszélyesebb bérgyilkosáról van szó, akit az Interpol is köröz, és akinek sikerült már kétszer is megszöknie rendőri fogdából.

A horvát média rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Milovanovic bűntársaival együtt 300-500 ezer eurót (77 és 130 millió forint közötti összeget) kapott a "megrendelőktől", és a pénz egy részét - 150 ezer eurót (körülbelül 38,5 millió forintot) - már kézhez is vehették. A horvát rendőrség egyik illetékese közölte, hogy a hatóságoknak vannak értesülései a megrendelőkről is. Boris Ivancic vizsgálóbíró szerint Pukanic meggyilkolását az év közepén rendelték meg, és a bűnözők gondosan előkészítették a merényletet. A két merénylő lakást bérelt Pukanic lakása, illetve a Nacional hetilap székháza közelében, és követte az újságírót.