Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szükségállapot az elfoglalt bangkoki reptereken

Vágólapra másolva!
Szerda éjjel Bangkok második repterének működését is felfüggesztették, mert azt is blokád alá vették a kormányellenes tüntetők. A másik, nemzetközi reptérről több mint egy napja nem szállt fel gép, mert a demonstrálók ezrei megszállták. A kormányfő csütörtökön szükségállapotot rendelt el a reptereken, így már beavatkozhatnak a rendfenntartók.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot rendelt el a kormányellenes tüntők által blokád alá vont bangkoki repülőtereken a thaiföldi kormányfő, Szomcsai Vongszavat. A csütörtöki intézkedés révén lehetővé vált, hogy rendfenntartó műveleteket hajtsanak végre a thaiföldi főváros légikikötőinél. A fővárostól 570 kilométerre északra található Csiangmaiban tartott kormányülés után mondott, tévén közvetített beszédében a kormányfő azt mondta: senkit sem akarnak bántani, csak biztosítani akarják a közszolgáltatások működését. A szükségállapot ideiglenes lesz - tette hozzá.

A thaiföldi hatóságok a második bangkoki repülőtér működését szerda éjjel függesztették fel, miután a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá vették. A thaiföldi főváros nemzetközi repülőtere, a tüntetők ezrei által megszállt Szuvarnabhumi már több mint 24 órája nem fogad és nem indít járatokat. A nemzetközi repülőtéren több mint háromezer utas, köztük számos külföldi rekedt kedd óta. A biztonsági szervek megkezdték az evakuálásukat.

A régi repülőtér, a belföldi járatokat kiszolgáló Don Muang csak szerda éjfélkor állított le minden tevékenységet, miután a főbejáratot órák óta tömegesen állják el a demonstrálók. A két repülőtér bezárása azt jelenti, hogy megszűnt a légi összeköttetés Bangkokkal. A repülőtereket felügyelő hatóság azt fontolgatja, hogy egy, a fővároshoz közeli légitámaszpontra irányítják át a forgalmat.

Magyarokat is elzártak

Magyarok is voltak a bangkoki repülőtéren veszteglő utasok között, ahol thaiföldi kormányellenes tüntetők rövid időre elfoglalták az irányító tornyot - erről Gajdos László, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Állatpark igazgatója számolt be szerdán délelőtt, mivel a repülőtéren veszteglő utasok között volt az intézmény állatorvosa és vezető állatgondozója is.

A két szakember egy nemzetközi elefánt szimpóziumon járt Thaiföldön, ahol előadást tartottak az állatok védelmének és állatkerti tartásának kérdéseiről. A tudományos tanácskozásról a finn légitársaság gépével jöttek volna vissza a szakemberek Bangkokból Európába, a tanácskozás szervezőinek segítségével már egy szállodában várják, hogy hazatérhessenek.

A Külügyminisztérium Szóvivői Irodája a legnagyobb thaiföldi repülőtér megszállása miatt szerdán azt kérte, hogy aki Bangkokba, vagy azon keresztül más ázsiai országba utazik, az egyelőre halassza el útját, vagy válasszon más útvonalat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről