Az elmebetegek szavazata is számíthat az elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Bár sok amerikai állam korlátozza az értelmi fogyatékosok szavazati jogát, amerikai ügyvédek szerint a mentális betegségekben szenvedők jelentős részének is szavatolni kellene a szabad választást. A baj csak az, hogy ha valamelyik párt megkörnyékezi ezeket az embereket, azt azonnal magatehetetlenek manipulálásával vádolja az ellenfele - írja a CNN. Hogy a fogyatékosok jogai ne sérüljenek, a mostani választás előtt átfogó tájékoztatási programmal világosították fel őket jogaikról.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban átfogó programot indítottak azért, hogy az értelmi fogyatékosok is tisztában legyenek a jogaikkal, és gyakorolják választójogukat az elnökválasztás napján - írja a CNN amerikai hírtelevízió internetes kiadása. A szövetségi forrásokból támogatott akció során állami védőügyvédek végiglátogatták az elmegyógyintézeteket, állami otthonokat és egyéb, értelmi fogyatékosokat gondozó intézményeket, hogy segítsenek a fogyatékosoknak a szavazáshoz szükséges regisztrációban, vagy olyan szavazási mód igénylésében, amelyhez nem kell a kijelölt szavazóhelyekre elmenni a választás napján.

A program ellenzői ugyanakkor azt állítják, hogy nem lenne szabad efféle külső segítséget megengedni, hiszen ezzel illetéktelenül befolyásolhatják az értelmi fogyatékosokat. Mindkét nagy amerikai párt gyakran vádolja a másikat azzal, hogy kórházak és betegotthonok gondozottainak szavazatait próbálják megszerezni; 1998 - ban egy pennsylvaniai képviselőt el is ítéltek, amiért betegotthonok lakóinak szavazólapjait saját maga töltötte ki , és a CNN szerint hasonló vádak helyi szinten gyakran kerülnek a felszínre.

"Joguk van szavazni, de teljesen etikátlan bármilyen hivatal, vagy akár az állam részéről, hogy kéretlenül bemenjen ezekbe az intézményekbe, és önhatalmúlag segédkezzen ebben" - mondta a CNN-nek Steve Martin, Virginia állam republikánus szenátora. "Ha képesek szavazni, egyébként sincs szükségük segítségre" - mondta. Ügyvédek szerint ugyanakkor ez a fajta gondolkodásmód stigmatizálja évtizedek óta az értelmi fogyatékosokat, és épp ezért fontos felvilágosítani őket a jogaikról a mostani választás előtt.

Az Egyesült Államokban 11 állam kivételével mindenhol van valamilyen korlátozás, ami képességtől teszi függővé a szavazati jogot. Több mint egy tucat állam vonja meg a szavazati jogot azoktól, akiket magatehetetlenek nyilvánítottak, vagy akik mellé gondviselőt kellett kirendelni. További 20 államban külön procedúra van arra, hogy a bíróság - valamilyen fogyatékosság alapján - megvonja az embertől a szavazati jogot. Néhány állam törvényei olyan elavult kategóriákkal is korlátozzák a szavazati jogot, mint "őrült", "idióta", bár ezeket a törvényeket ritkán alkalmazzák a gyakorlatban.

Curt Decker, egy fogyatékos jogvédő szervezet elnöke szerint sokan azt gondolják Amerikában, hogy "aki elmegyógyintézetben él, az teljesen kiesett, semmilyen szinten nem funkcionál", pedig ez nem igaz. Ügyvédek szerint az ilyen intézmények lakói gyakran az átlagnál is tájékozottabbak a választásokkal és a politikával kapcsolatban, mivel sokkal több időt töltenek a tévé és az újságok előtt a jelöltek megismerésével. Ráadásul a fogyatékosok számára a választások tétje is sokkal nagyobb, mivel ők szinte teljes egészében az államtól függenek.