Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Little Rock
Lakosság: 2 835 000 fő
Kormányzó: Mike Beebe (demokrata)
Az előző elnökválasztás eredménye: 54,31% republikánus párt, 44,55% demokrata párt
Elektorok száma: 6

Innen jött: Billy Bob Thornton filmszínész, forgatókönyvíró, Scottie Pippen egykori profi kosárlabdázó, John Grisham író, Johnny Cash énekes, dalszövegíró, Bill Clinton amerikai elnök

Hivatalos madara az énekes/amerikai gezerigó, virága az alamfa virága, fája a keleti sárgafenyő.

Jelmondat: Regnat populus (latin) - Az emberek kormányoznak

Forrás: Getty Images
Egy híres arkansasi, Bill Clinton exelnök

Arkansas déli állam, a Mississippitől nyugatra fekszik. Nevét a kansza indián törzs után kapta, ahogy Kansas állam is. Az Arkansas név csak 1881-ben vált hivatalossá. Területe természeti kincsekben bővelkedik: találhatóak itt nagy folyók (Mississippi, Arkansas), síkságok, dombságok, középhegységek és nagy erdőségek. Az állam híres barlangjairól, és az ország egyetlen működő gyémántbányájáról. Időjárása szeszélyes, gyakran eljutnak idáig a Mexikói-öböl vidékét letaroló hurrikánok, és a tornádószezon is erősen érinti.

Az állam területére először spanyol felfedezők léptek, majd a franciák szerezték meg. Tőlük az amerikaiak vették meg, és elkeresztelték Arkansaw-i Területnek. 1836-ban lett az USA tagállama, de rebellis maradt. A texasi felkelésben nem az USA-t támogatta, viszont a mexikói-amerikai háborúban igen.

A polgárháború után bevándorlók sokasága érkezett ide Szíriából, Magyarországról (főleg szlovákok), Írországból, Németországból, később pedig Kínából és Olaszországból is. Az afroamerikaiak integrációjával komoly problémák voltak az államban, egyszer Eisenhower elnök csapatokat küldött, hogy megvédjék a fehérek középiskolájába bejutni próbáló fekete diákokat.

Itt van a Wal-Mart áruházlánc központja, van több autógyára és egy iskolabusz-gyára. A lakosság 82,5 százaléka fehér.

Arkansas déli állam, az utóbbi évtizedek elnökválasztásain mégis vegyes eredmények születtek, hol a demokraták, hol a republikánusok győztek, sőt 1968-ban az Amerikai Függetlenségi Párt jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot.