Utah

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Salt Lake City
Lakosság: 2,6 millió fő
Kormányzó: Jon Huntsman, Jr. (republikánus)
Az előző elnökválasztás eredménye: 63% republikánus, 34% demokrata
Elektorok száma: 5

Innen jött: John Browning, a róla elnevezett fegyverek tervezője, Butch Cassidy, hírhedt 19. század végi bankrabló, Philo Farnsworth,az elektromos televízió és a videokamera kifejlesztője, John Willard Marriott, a Marriott-szállodalánc alapítója, James Woods filmszínész

Madara a kaliforniai sirály, virága a liliom, fája az ezüstfenyő

Jelmondat: Industry. (angol) - Szorgalom.

Forrás: Getty Images
Mormon istentisztelet

Az ute indiánok nevéből származik az állam neve, mely "hegyi nép"-et jelent. Utah földrajzilag elképesztően változatos: alpesi fenyvesek, kősivatagok és síkvidéki mezők jellemzik tájait. Legfontosabb folyója a Colorado, mely itt már merész szurdokokat váj a tájba. Sivatagos részén a Monument Valley homokkő hegyei emelkednek, illetve a természet formálta kőhidakat, sziklaíveket lehet találni. Rengeteg westernfilmet forgattak itt. A Sziklás-hegység vonulatai is átvágnak az államon, az alpesi vidéken számtalan síközpont található, 2002-ben itt rendezték a téli olimpiát.

Az indiánok után a spanyoloké, majd a függetlenedő Mexikóé lett a térség. A mexikói-amerikai háború végi békekötéssel az egész környékkel együtt Utah is az USA-hoz került 1848-ban. Ekkoriban kezdtek betelepülni a mormon felekezethez tarozó telepesek. A központi hatalom nem egyezkedett velük, csapatokat küldött, hogy rávegye a poligám mormonokat szokásaik és szeparatizmusok feladására.

A polgárháborút nagyrészt megúszta Utah, de ezután véres konfliktus tört ki az indiánokkal (Black Hawk-háború).

Manapság Utah erősen városias, a lakosság fele Salt Lake City körzetében él (kb. 1 millió ember). A turizmusa a gazdaság alapja. Síturizmusa kiemelkedő, az itt található Park City az USA síválogatottjának központja. Bányászata a rézre, aranyra, ezüstre, molibdénre, cinkre és kőolajra épül. A lakosság elsöprő többsége fehér, egytizede spanyolajkú. A mormon egyház a lakosság 60 százalékának lelki életét felügyeli. A felekezet központja az egész világra kiterjedően Salt Lake City.

Utah politikai életére óriási hatással van a mormon egyház, rengeteg felelős pozícióban lévő politikus tagja a felekezetnek. A nagyon vallásos állam politikailag konzervatív. 1964 óta nem választott az állam demokrata elnökjelöltet. Egyedül Salt Lake Cityben, és a liberálisabb síközpontokban van esélyük a republikánusokkal szemben, bár ez édeskevés ahhoz, hogy megszerezzék a helyi szavazók zömét maguknak.