Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Atlanta
Lakosság: 9,55 millió fő
Kormányzó: Sonny Perdue (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 53% republikánus párt, 46% demokrata párt
Elektorok száma: 15

Innen jött: Kim Basinger filmszínésznő, James Brown soulénekes, James Carter amerikai elnök, Evander Holyfield profi ökölvívó, Oliver Hardy, a Stan és Pan filmekből Pan, Jasper Johns pop-art képzőművész, Martin Luther King polgárjogi aktivista, Julia Roberts filmszínésznő

Hivatalos madara a rozsdás sarlósrigó; virága a cherokee rózsa; fája a virginiai tölgy

Jelmondat: Wisdom, justice and moderation. (angol) - Bölcsesség, igazságosság és mérsékletesség.

Forrás: Getty Images
Atlanta

Georgia volt az USA egyik alapítója, és ma is a dél uralkodó államának tartják. Van néhány kilométernyi atlanti tengerpartja, a Mississippitől keletre a legnagyobb állam. Az egyes részein már szubtrópusi az éghajlat, itt az Appalache-hegység déli végpontja.

Az 1500-as évek közepén jutottak el ide a spanyol gyarmatosítók. Az 1700-as évek elején a britek, a szomszédos carolinaiak és a velük szövetkező indiánok háborúk árán megszerezték a terület fölötti uralmat, majd nemsokára megalapították Georgia gyarmatot. 1733. február 12-én 113 bevándorló szállt partra a mai Savannah városában, ezt ma Georgia Dayként ünneplik szerte az államban.

A függetlenségi háborút megsínylette Georgia gazdasága, mivel a fekete rabszolgák jelentős része átállt a britek oldalára a szabadság reményében. Georgia a sikeres háború után negyedikként csatlakozott az Unióhoz (1788), majd az elsők között vált ki belőle majdnem 100 évvel később. Itt zajlott le az "Elfújta a szél" című filmből is ismert polgárháborús hadjárat, Sherman tábornok menetelése a tengerhez (March to the Sea). A polgárháborús vereség után utoljára lépett vissza az unióba, és azóta is a déli fehér identitás egyik legnagyobb zászlóvivője.

Az állam legnagyobb városa és székhelye Atlanta, az 1996-os nyári olimpia rendezője, a Coca-Cola és a Delta légitársaság központja. 1790 óta több mint százszorosára nőtt a georgiai népesség. Kb. 60 százalék fehér, az afroamerikaiak aránya több mint 30 százalék. Vallásos állam, a lakosság 70 százaléka valamely protestáns felekezet követője.

1996 óta minden elnökválasztáson a republikánusok nyertek itt. A kormányzó, Sonny Perdue is republikánus.