Alaszka

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Juneau (30 987 fő - kb. mint Kiskunfélegyháza);
Lakosság: 683,5 ezer fő
Kormányzó: Sarah Palin (Republikánus Párt);
Az előző elnökválasztás eredménye: 61,07% republikánus párt, 35,52% demokrata párt
Elektorok száma: 3

Hivatalos madara a sarki hófajd, virága a nefelejcs, fája a Szitka-luc

Innen jött: Carlos Boozer profi kosárlabdázó, NBA

Jelmondat: North to the Future (angol) - Észak felé a jövőbe

Forrás: Getty Images

Sarah Palin, Alaszka kormányzója nem fél sem a medvéktől, sem a demokratáktól

Alaszka a legek állama: a legnagyobb területű, legritkábban lakott, legészakibb, leghidegebb és itt található az USA legmagasabb hegycsúcsa, a Mount McKinley. Székhelye egy kisváros, Juneau, mely teljesen el van zárva a külvilágtól, csak repülővel vagy hajóval közelí­thető meg.

Az oroszoktól vásárolták 1867-ben 360 millió dollárért és Alaszka megérte a pénzét, hiszen óriási kőolaj-készleteket rejt. Rendszeresek a környezetvédők és az olajtársaságok közti összeütközések.

Maga az állam igazi vadvidék, területének zöme állami vagy szövetségi tulajdonban van, és vagy tajgaerdő, vagy terméketlen tundra, vagy magas hegységek borí­tják. Megszenvedi a globális felmelegedést, mivel a tundra fagyott talaja évről évre jobban felenged, mocsárrá változtatva sok területet.

Alaszka csak 1912-től lett ún. szervezett terület, 1959-től pedig az USA 49. tagállama. Történelmi érdekesség, hogy a II. világháború folyamán a japán haderő egyedül alaszkai területeket tudott elfoglalni az USA-tól (3 kis szigetet az Aleut-szigetekből).

A lakosság 70 százaléka fehér, több mint 15 százaléka pedig őslakos indián vagy inuit.

Alaszkára hagyományosan számí­that a republikánus jelölt, sosem győztek még itt a demokraták (bár a székhely, Juneau demokrata erősség). John McCain republikánus elnökjelölt alelnöke Sarah Palin alaszkai kormányzó.