Segítenek az ENSZ-nek a kongói lázadók

Vágólapra másolva!
Segítik az ENSZ béketörekvéseit a kongói lázadók - jelentette be a Laurent Nkunda vezette tuszi lázadó csoport. A lázadók mintegy 40 kilométert visszavonulnak, hogy ezzel kialakuljon egy elválasztó övezet a front helyén, ahová az ENSZ békefenntartói vonulhatnak be.
Vágólapra másolva!

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén harcoló tuszi lázadók kedden bejelentették: visszavonják erőiket, hogy ezzel segítsék Olusegun Obasanjo volt nigériai elnöknek, az ENSZ-főtitkár különleges megbízottjának békeerőfeszítéseit.

A Laurent Nkunda vezette lázadószervezet, a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmében (CNDP) azt közölte, hogy fegyvereseit 40 kilométerrel visszavonja az Észak-Kivu tartományban zajló harcok két frontjáról, elválasztó övezetet teremtve ezzel köztük és a kormánycsapatok között. Az elválasztó övezeteket közleményük szerint a világszervezet békefenntartóinak kell ellenőrzés alá vonniuk.

A harcoló felek parancsnokai szerdán találkoznak, hogy megvitassák a további lépéseket. "A csapatok szétválasztása jó lépés lenne" - reagált az ENSZ-erők szóvivője, Jean-Paul Dietrich alezredes a lázadók bejelentésére. Azt azonban hozzátette: a békefenntartók ellenőrizni fogják, hogy a bejelentett csapatvisszavonást valóban végrehajtják-e a terepen.

A közép-afrikai ország Ruandával határos keleti vidékén nagyjából negyedmillió ember kényszerült elmenekülni lakóhelyéről, amióta a térségben szeptemberben kiújultak a harcok. Nkunda csapatai két hete ostromolják Észak-Kivu tartományi székhelyét, Gomát. A város és 500 ezres lakossága védelmére ENSZ-békefenntartókat vezényeltek a térségbe.