Elérte a hitelválság az ökológiát is a zöldek szerint

Vágólapra másolva!
A gazdasági hitelválsághoz hasonló jelenség fenyeget a környezetvédelemben - állítja több környezetvédő szervezet. A magas fogyasztásunkkal túl sok ökológiai hitelt veszünk fel, amit aztán senki sem törleszt, és addig éljük fel a természeti tőkét, amíg be nem dől a rendszer.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi hitelválsághoz hasonló ökológiai hitelválságra figyelmeztetnek környezetvédő szervezetek. A WWF, a Londoni Zoológiai Társaság és a Global Footprint Network által közösen készített Élő bolygó jelentés szerint az általunk felhasznált természeti erőforrások harmadával meghaladják azt, amit a bolygó biztosítani képes. A világ népességének háromnegyede olyan országokban él, ahol a fogyasztási szint meghaladja a környezet megújhodásának mértékét, ami által "ökológiai adósokká válnak", vagyis használják, gyakran túlhasználják saját és más országok termőföldjét, erdeit, tengereit, erőforrásait - írják.

A jelentés szerint a "természeti tőke" gondatlan felélése a világ jövőjét fenyegeti, olyan világosan érzékelhető hatást váltva ki, mint az élelmiszerek, a víz és az energia drágulása. A WWF szerint, ha a fogyasztási igények a jelenlegi ütemben nőnek, a 2030-as évek közepére két bolygóra lesz szükségünk, hogy fenntarthassuk életmódunkat. "Miközben a sajtó mindenütt a gazdasági válságtól hangos, a világ egyre mélyebbre süllyed egy ökológiai hitelválságba" - idézte a BBC Dan Barlow-t, a WWF skóciai szárnyának vezetőjét.

A jelentés szerint a világra az USA és Kína fogyasztása van a legnagyobb hatással: együtt az ökológiai lábnyom 40 százalékáért felelnek. Az egy főre eső ökológiai lábnyom az USA-ban és az Egyesült Arab Emirátusokban a legnagyobb, míg Malawiban és Afganisztánban a legkisebb, Magyarország pedig a középmezőnyben helyezkedik el Botswana és Mongólia között.

Emeka Anyaoku, a WWF nemzetközi elnöke szerint "a pénzügyi hitelválság valóban pusztító volt, de ez semmi a fenyegető ökológiai recesszióhoz képest". A tőzsdéken és a részvényeken több mint 2 trillió dollár úszott el, de ez eltörpül az évente felélt 4,5 trillió dollárnyi természeti erőforrás mellett - figyelmeztetett.