Washington Post: Obamára voksolt a korai szavazók többsége

Vágólapra másolva!
A Washington Post című lapban közölt friss felmérés szerint az előzetesen szavazó amerikaiak 59 százaléka a demokrata jelöltre, Barack Obamára voksolt. Eddig már legalább 16 millió ember adta le a szavazatát az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A korai szavazók többsége Barack Obama demokrata elnökjelöltet támogatja - írta csütörtökön a Washington Post egy friss felmérés alapján. A lap szerint a november 4-i elnökválasztás előtt az amerikaiak rekordszámban vesznek részt az előzetes szavazási folyamatban abban a 30 szövetségi államban, ahol erre lehetőség van. Eddig legalább 16 millióan adták le előzetesen a voksukat.

A csütörtöki New York Timesa választási folyamat sikereként könyvelte el a korai szavazás eredményességét. A lap szerint a XXI. századra elavult az egyetlen napon történő szavazás. Sokaknak nagyon nehéz életükbe, napirendjükbe illeszteni a keddi szavazást, a várható hosszú várakozást, ezért sok államban napokkal, esetleg már hetekkel korábban lehet voksolni.

Egyedül Floridában több mint egymillióan szavaztak előzetesen, sokan órákig sorban álltak a szavazóközpontok előtt. A New York Times szerint a korai szavazás rendszere enyhíti az állami elnökválasztási rendszerekre és a szavazókra nehezedő terhet. 2004-ben nem egy helyen 10 órát kellett sorban állniuk a választóknak.

A Washington Post és az ABC News közös felmérése szerint a korai szavazók 59 százaléka Obamát, 40 százaléka pedig a republikánus elnökjelöltet, John McCaint támogatja. A korai szavazók nagy száma egyértelműen a demokrata jelöltnek kedvez - olvasható a liberális újságban.

Az előző, 2004. évi elnökválasztáson George Bush elnök a korai szavazók körében 60 százalékos eredményt ért el, 2000-ben pedig az akkor még texasi kormányzó posztot betöltő politikus támogatottsága 62 százalékos volt.